Meer loon in aandelen voor Van Lanschot bestuurders

03 april 2015 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Van Lanschot Bankiers stopt met het uitkeren van variabele beloningen aan de raad van bestuur. De vermogensbeheerder gaat voortaan bij het basissalaris een vaste compensatie in aandelen optellen. Dat blijkt uit de eerder deze week gepubliceerde agenda voor de komende aandeelhoudersvergadering.

Aandelenbonus bovenop vast salaris

Bestuursvoorzitter Karl Guha krijgt dan een aandelenbonus ter waarde van 22%. Dat is €168.750 bovenop zijn vaste salaris van €750.000. CFO Constant Korthout en COO Arjan Huisman zullen dan een aandelenbonus ter waarde van 40% krijgen. Dat is €170.000 bovenop hun vaste salaris van €425.000. Voor de overige bestuurders Richard Bruens en Ieko Sevinga wordt de waarde van de aandelenbonus minder, omdat zij pas in de loop van het afgelopen jaar toetraden tot het bestuur van de bank.

Karl Guha, Constant Korthout, Arjan Huisman en Ruchard Bruens

Bestuurders gaan er op vooruit

De bestuursleden van de bank gaan er daarmee op vooruit, hoewel de maximale beloning waar zij zicht op hebben daalt. Tot dusver konden de Van Lanschot bestuurders een heel jaarsalaris als bonus ontvangen. Vanwege de grote herstructurering bij de bank in 2013, ontvingen de bestuurders in dat jaar helemaal geen variabele beloning, maar alleen een vast salaris. Het vaste salaris werd in 2014 niet verhoogd.

Banken acteren op bonusbeperkingen

De wijziging van de beloningsstructuur voor de bestuurders van de bank is een gevolg van de aangescherpte regels. Nederlandse financiële instellingen mogen vanaf 2015 niet meer dan 20% van het basissalaris als bonus aan de bestuurders uitbetalen. Loonsverhogingen bij banken stonden de afgelopen dagen in het volle licht van de schijnwerper. ABN AMRO en ING compenseerden de bonusbeperkingen voor de top van de banken met eenmalige loonsverhogingen.

Maatschappelijke commotie

Deze loonsverhogingen leverden zoveel maatschappelijke commotie op dat de ABN AMRO bestuurders, ook onder druk van minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën, de salarisverhoging van €100.000 weer inleverden. De Minister vond de eenmalige loonsverhoging vanuit moreel oogpunt moeilijk te verdedigen en hij nam het besluit om de beursgang van ABN AMRO uit te stellen.

Nieuwe commissaris voorgesteld

Van Lanschot Bankiers maakte ook bekend dat Bernadette Langius, bestuurder bij de Vrije Universiteit in Amsterdam en daarvoor werkzaam bij ABN AMRO, te willen benoemen tot commissaris van de bank. Langius gaat Heleen Kersten als commissaris opvolgen. Tom de Swaan en Willy Duron worden voorgedragen voor herbenoeming als commissaris van de Bossche private bank.