Handelsbank GE Artesia Bank gaat haar deuren sluiten

06 maart 2015 Banken.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

GE Artesia Bank houdt er mee op. Volgens een woordvoerder van de eigenaar van de bank - het Amerikaanse bedrijvenconglomeraat General Electric Capital Corporation - wordt het exacte tijdstip van stopzetten bepaald in overleg met toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB). Dat meldt het Financieele Dagblad (FD) eerder deze week.

Lange geschiedenis, vele namen

De handelsbank werd in 1863 opgericht en heeft sindsdien een aantal naamsveranderingen ondergaan. In 1872 vestigde de bank zich in het hart van Amsterdam onder de naam Banque de Paris et des Pays-Bas. In 1984 werd de naam veranderd in Banque Paribas Nederland en in 1998 werd de bank omgedoopt in Banque Artesia Nederland, voordat de bank eind 2006 overgenomen werd door GE Commercial Finance. Momenteel doet de Nederlandse handelsbank zaken onder de naam GE Artesia Bank. GE Artesia Bank richt zich op handels- en werkkapitaalfinanciering vanuit haar vestigingen in Amsterdam en Rotterdam.

GE Artesia Bank sluit deuren

GE Artesia vanaf 2009 verliesgevend

De handelsbank draait al sinds 2009 met verlies. De Amerikaanse eigenaar heeft in 2012 en 2013 in totaal €262 miljoen vers kapitaal gestort in de Nederlandse handelsbank om de solvabiliteit op niveau te houden. De afgelopen jaren is de omvang van GE Artesia Bank behoorlijk gekrompen. Van de groei waar de Amerikaanse eigenaar bij de overname in 2006 over sprak, kwam niets terecht. De balans van €4,2 miljard in 2006 kromp naar €0,7 miljard in 2013. De jaarcijfers 2014 zijn nog niet bekend gemaakt.

Strategische heroriëntatie en reductie personeel

In januari 2013 besloot de bank tot een strategische heroriëntatie. De Nederlandse bank verlegde de focus naar het terrein van handels- en werkkapitaalfinanciering. De koerswijziging bracht met zich mee dat de bank zich terugtrok uit de Private Banking markt. Met Private Bank Staalbankiers kwam GE Artesia Bank overeen dat Staalbankiers haar diensten gaat aanbieden aan private banking klanten van de bank. Tegelijkertijd werden er toen vier kantoren gesloten: Breda, Den Haag, Zeist en Maastricht. Een groot deel van het personeel werd ontslagen, een aantal medewerkers heeft een baan gekregen bij de overgebleven kantoren in Amsterdam en Rotterdam. In 2013 werkte er nog circa 200 mensen bij GE Artesia Bank. Daarvan zijn er nu nog zo rond de 70 over.

Volgende in de rij

Volgens eigen zeggen had GE Artesia Bank door haar geringe omvang te hoge kosten om door te gaan met de activiteiten die in 2013 zijn beëindigd. De Nederlandse bank besloot toen zich te heroriënteren op handels- en werkkapitaalfinanciering. Deze strategische keuze wordt nu ook verlaten, omdat de marges aanzienlijk geringer zijn geworden. Bovendien is de bank buiten Nederland nauwelijks actief in handels- en werkkapitaalfinanciering. GE Artesia Bank is niet de eerste bank die stopt of activiteiten afstoot. Eerder deze week maakt RBS bekend dat de bank op enkele functie na uit Nederland vertrekt. Een deel van de activiteiten is afkomstig van een overname destijds van stukken ABN AMRO in 2007. In 2011 stopte BNP Paribas met hypotheekverstrekking. Ook Deutsche Bank bouwde een groot deel van het zakelijk kredietbedrijf af.