De Bank van Morgen: Generatie Y in gesprek

19 september 2014 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Een blog van Falco Hoekstra, accountmanager bij Studelta, over het seminar De Bank van Morgen op 18 september 2014.

Hoe verander je een bank, of zelfs een hele sector? Als het aan ons ligt: met Generatie Y. En daar ging het op 18 september over, bij het seminar: De Bank van Morgen. Jonge hoogopgeleiden en senior professionals uit de sector kwamen hier bij elkaar. Lees snel verder voor een goede impressie van de dag.

Ikzelf, accountmanager banken en verzekeraars bij Studelta, trap af met een parallel vanuit eigen ervaringen al GenY’er. De ervaringen met banken en hypotheken zijn herkenbaar voor de aanwezige jonge talenten. Vervolgens gaat Chris Buijink in op de kernthema’s van de NVB. NVB hecht veel waarde aan cultuurverandering in de sector. Daarom geven zij brede steun aan initiatieven als De Bank van Morgen, maar ook de cultuurkaart die verderop in het programma behandeld wordt. We horen verschillende vragen aan over het belang van integriteit en hoe je om moet gaan met klokkenluiders, maar ook het bestaansrecht van banken. Chris vat het mooi samen door stelling te nemen: “Als banken hun fouten toegeven, gaat het goed."

Studelta - Generatie Y in gesprek

In het tweede deel vertellen jonge bankiers Jan Bolle en Nynke Visser van ING over de cultuurkaart. Met deze cultuurkaart willen zij de volgende stap zetten in de verandering van het bankenlandschap. Nynke maakt direct duidelijk dat een cultuurkaart niets waard is, als je er niets mee doet zoals met de vele initiatieven die er omtrent de cultuurverandering zijn ontstaan. De rol van Generatie Y in deze verandering komt steeds duidelijker naar voren, wat is er volgens hen nodig om De Bank van Morgen te realiseren? “Als ik er met mijn manager niet uitkom, ga ik gewoon een kop koffie drinken met mijn directeur” of "Tegen de tijd dat ik een pak moet aantrekken, ga ik gewoon wat anders doen". Er is veel wil om te veranderen. Generatie Y wil die rol als veranderaar ook pakken, maar van hen wordt ook meer initiatief verwacht, zo wordt er o.a. gezegd "Generatie Y zou meer moeten durven".

Ik sluit deze fantastische middag dan ook graag af met mijn toekomstbeeld:

“Het is 1 april 2020. Studelta bestaat inmiddels 15 jaar. In de middag belt mijn Bank op; goedemiddag meneer Hoekstra, met De Bank van Morgen. Bel ik u gelegen? Ik zie dat u een hypotheek heeft uit 2014, die is inmiddels wel behoorlijk gedateerd. Ik begreep dat u laatst een spaardeposito heeft geopend, maar wellicht vind u het wel interessant om dit direct in uw hypotheek te stoppen. Dat bespaart u meer dan de rentekosten die u krijgt van ons op de deposito’s. Maar ik moest vooral aan u denken omdat u bijna 5 jaar getrouwd bent, dan kunt u door die besparing waarschijnlijk wel een mooi cadeautje voor uw vrouw kopen!”