Opinie: Jonge mensen en hun oudedagsvoorziening

14 december 2015 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel

Wat heb jij eigenlijk voor je oudedagsvoorziening geregeld? Weinig sexy natuurlijk, die vraag. Een leuke vraag op feestjes? Nee, natuurlijk niet. Iets om te willen weten van je partner, waarmee je gaat samenwonen? Hmm, misschien, maar dat komt later wel. Eerst even die nieuwe bank uitzoeken. Jonge mensen denken niet veel na over hun oude dag. Hoeft ook niet, als je het al goed geregeld hebt! Een artikel van Martijn Morren, Relatiemanager bij Studelta.

Pensioen is maar een potje
Maar wat is dan je oudedagsvoorziening? Het doet wat het zegt: het voorziet in je oude dag. Simpel as that. Veel mensen verwarren dit met hun pensioen. Als je straks niet of minder werkt, of misschien niet meer werken kan, waar betaal je dan je boodschappen van? In Nederland krijgen we allemaal een AOW. Een potje waarvoor je automatisch spaart als je in Nederland woont. Merk je niks van, gaat vanzelf. Pensioen is ook zo’n potje, maar daar merk je al iets meer van, want die pensioenspaarpot vul je zelf.

Pensioen

Sparen voor je droom

Aan een oudedagsvoorziening zitten twee kanten: hoe ziet die oude dag er dan uit? En wat heb ik daar dan voor nodig (je voorziening!). Als ik nadenk over mijn oude dag, dan denk ik na over de dromen die ik heb. Waar en hoe wil ik wonen, waar zal dat zijn? En met wie? En hoe ziet ons leven er dan uit? Ik zie mezelf wel in een boerderijtje (met een geitje). Met mijn vriend, in de buurt van de stad, maar wel lekker in het groen. Af en toe een mooie reis maken hoort daar ook bij. En misschien staat ons huis zelfs ook wel in het buitenland. Daar waar de boodschappen goedkoop en het weer en het eten lekker zomers zijn.  

Helder. En wat heb ik daar dan voor nodig? Nou, niet zo heel veel. We betalen ons huis nu af (als je nu een huis koopt met een hypotheek, kun je niet anders!), dus daar hebben wij straks geen kosten meer aan, dus kom je er wel met een AOW. Voor het reizen heb ik wel een potje nodig. Dus sparen vind ik wel slim. Maar ik ken mezelf: dan moet ik niet bij die spaarpot kunnen, dus stop ik het liever in een pensioenspaarpot. Daar kan ik dan niet bij en levert me meer op dan een spaarrekening. En daarnaast een klein spaarpotje op de bank, waar ik wel bij kan. Je weet immers maar nooit. Zie daar: mijn voorziening is compleet! Mijn tip: deel je droom!

Martijn Morren, Studelta

Hoe wil jij er bij zitten als je zo oud bent als je ouders nu? Denk daar eens over na en durf te dromen! Stap met deze droom naar een financieel planner. Dat is geen adviseur die je iets verkoopt, maar iemand die met je meedenkt hoe je je droom waar kunt maken. Natuurlijk betaal je zo iemand voor het advies dat hij of zij je geeft, maar investeren in je droom: dat is toch nooit zonde van je geld? En: hoe eerder je daaraan begint, hoe meer kans je hebt om die droom waar te maken. Zoek jij iemand die je kunt helpen je droom waar te maken, dan weet ik wel bij wie je terecht kunt. Let me know, dan help ik jou ook een beetje met die droom!