SNS top probeerde kritisch adviesrapport af te zwakken

18 februari 2013 Banken.nl 1 min. leestijd
Profielen

SNS REAAL heeft de resultaten van een onafhankelijk onderzoek naar de problemen van zijn vastgoedfinancieringstak ernstig in twijfel getrokken. De top van de bank stuurde midden januari een brief aan het ministerie van Financiën waarin de conclusie van internationaal vastgoedadviesbureau Cushman & Wakefield (C&W) wordt bekritiseerd. De brief is afgelopen donderdag op de website van RTLZ gepubliceerd.

Volgens C&W, dat door het ministerie werd ingehuurd voor het onderzoek, zou SNS Property Finance veel meer moeten afwaarderen dan waar de bank zelf vanuit ging. Mede op basis van deze conclusie besloot minister Dijsselbloem (Financiën) SNS te nationaliseren.

“Grote fouten”
De SNS-top schreef aan het ministerie dat Cushman & Wakefield alleen had gekeken naar kille cijfers en geen rekening wilde houden met toelichtingen op de data door SNS Property Finance en zijn accountant Ernst & Young. Verder zouden de consultants de vastgoedportefeuille van SNS te laag hebben vastgesteld, doordat ze van een verkeerd rentetarief zouden zijn uitgegaan.

Ook schreef SNS in de brief dat het adviesbureau onder grote tijdsdruk zou hebben gestaan en daardoor grote fouten had gemaakt in zowel de procedure als de onderzoeksmethode. De bestuurders concludeerden dat daarom “op dit moment geen enkele conclusie [mag] worden getrokken of actie [mag] worden ondernomen die gebaseerd is op de conclusies van het rapport van C&W.”

Verzoek tot overleg
SNS wilde het volledige rapport van Cushman & Wakefield inzien, zo blijkt uit de brief. Daarnaast wilde de bank in gesprek met zowel de consultants als het ministerie over de resultaten van het onderzoek. Aangezien SNS destijds nog met private partijen in gesprek was over een eventuele redding, wilde het de resultaten van C&W ook met hen verder bespreken.