Rabobank rondt verkoop van Poolse BGZ aan BNP af

17 september 2014 Banken.nl 2 min. leestijd
Profielen
Meer nieuws over

Rabobank rondt de verkoop van de Poolse Rabobank dochter Bank Gospodarki Żywnościowej (BGŻ) aan BNP Paribas af. BNP Paribas neemt daarmee het 98,5% belang van de Rabobank in de Poolse bank over voor zo’n €1 miljard. In december 2013 was de verkoop van BGZ reeds aangekondigd.

Na afronding van acquisitie zal BNP Paribas tussen 88,64% en 90% van BGZ in handen hebben, terwijl Rabobank een belang van iets minder dan 10% behoudt.

Fusie met BNP Paribas Bank Polska

Afhankelijk van het verkrijgen van de vereiste wettelijke goedkeuringen, waaronder die van de Nationale Bank van België en de Poolse toezichthouder (KNF), zal BGZ naar verwachting fuseren met BNP Paribas Bank Polska.  

Rabobank rondt verkoop van Poolse BGZ aan BNP af

Directeur-generaal Jean-Laurent Bonnafé van BNP Paribas: "Wij verwelkomen de medewerkers en klanten van BGZ bij de Groep BNP Paribas. De overname van BGZ is een cruciale strategische stap voor onze Groep. Zodra de fusie met BNP Paribas Bank Polska is goedgekeurd en afgerond, zal de nieuwe entiteit de kracht van onze internationale bankgroep samen met de expertise van een Poolse bank van topkwaliteit, gespecialiseerd in landbouw en voeding, met een nationaal netwerk en een expertise in digitaal bankieren, samenbrengen. Dankzij deze sterke basis, die wij verder willen blijven ontwikkelen, zullen wij een speler van belang worden op de Poolse markt."

Belang van Rabobank in BGZ

Rabobank kocht medio 2012 een belang in het Poolse BGZ van bijna 100%, voor ruim €290 miljoen. De overname van BGŻ lag in lijn met de strategie van de Rabobank om zich te richten op landen met een aantrekkelijke agrarische sector. "Bank BGŻ past goed in deze strategie” aldus een woordvoerder in juli 2012. Een half jaar later, tegen het einde van 2012, kondigde Rabobank aan dat ze uiterlijk medio 2016 het 98% belang in BGZ wil terugbrengen tot een 75%-belang. Eind 2013 werd bekend dat Rabobank BGŻ bank vekoopt aan de BNP Paribas Groep. Rabobank houdt een belang van iets minder 10%.