Geldezels en online fraude centrale thema’s bij 13de editie Bank voor de Klas

15 maart 2024 Banken.nl 2 min. leestijd

Het is de week van Bank voor de Klas. In de dertiende editie trekken bankbestuurders samen met politie van klas naar klas om gastlessen te verzorgen over geldezels en online fraude. Dat doen de bijzondere gastdocenten niet alleen, maar met het speciaal ontwikkelde interactieve spel ‘De F-Game’.

De 23 deelnemende banken achter het initiatief besloten dit jaar in te zoomen op twee belangrijke thema’s: online fraude en geldezels. Jongeren zijn niet alleen veelvuldig slachtoffer van online fraude, maar ze worden door een rol als geldezel zelf ook steeds vaker onderdeel van deze vorm van oplichting.

Criminelen werven (vaak nog jonge) geldezels via internet, social media of op het schoolplein. Zodra de bank merkt dat een jongere als geldezel is ingezet, moet deze het (vaak alweer verdwenen) geld terugbetalen. Met meestal een schuld tot gevolg.

Geldezels en online fraude centrale thema’s bij 13de editie Bank voor de Klas

Alsof dat nog niet genoeg is, hangt de jongere ook een straf boven het hoofd wegens fraude. En terwijl de pakkans voor geldezels bijna honderd procent is, blijven criminele opdrachtgevers meestal buiten beeld.

NVB-voorzitter Medy van der Laan benadrukt dat geldezels een belangrijke schakel in de keten van online fraude zijn. "Het is belangrijk dat we met jongeren het gesprek aangaan over geldezels en samen met bijvoorbeeld de politie blijven waarschuwen voor dit soort ronselpraktijken.”

“Als we kunnen voorkomen dat jongeren zich laten gebruiken als geldezel, dan voorkomen we veel persoonlijke ellende én zetten we een grote stap in het bestrijden van online fraude."

F-Game

Om hier aandacht aan te kunnen besteden, lieten de banken het interactieve spel ‘De F-Game' ontwikkelen. De F-Game (straattaal voor online fraude) is speciaal ontworpen om jongeren bewust te maken van online fraude.

Met de game leren ze over de verschillende vormen van online fraude en ontvangen tips om deze te herkennen en te voorkomen. Daarnaast krijgen de jongeren inzicht in wat ze kunnen doen als ze toch onverhoopt slachtoffer worden van online fraude.