Volksbank maakt zich op voor wisseling in de top

11 december 2023 Banken.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

De Volksbank heeft het vertrek van zijn CEO Martijn Gribnau en Chief Risk Officer Jeroen Dijst aangekondigd. Het duo heeft aangegeven niet beschikbaar te zijn voor een tweede, respectievelijk derde bestuurstermijn. Het opvolgingsproces is inmiddels is in gang gezet.

Martijn Gribnau laat weten met trots terug te kijken op zijn periode bij de Volksbank.  “De afgelopen jaren waren bewogen en intensief. Het waren mooie tropenjaren die tegelijkertijd een wissel hebben getrokken op mijn privéleven.”

“We hebben veel in gang gezet en als verandermanager ben ik trots op de vernieuwing die we hebben gerealiseerd en waar de bank op voort kan bouwen”, vervolgt hij. “Voor mij een logisch moment om straks het stokje over te dragen.”

Volksbank maakt zich op voor wisseling in de top

Onrustige jaren

De vertrekkend CEO kreeg in zijn bestuursjaren veel op zijn bord. Zo was het bij de start van zijn termijn onrustig in de top van de bank. Onderzoekers concludeerden dat de relatie tussen directie en de Raad van Commissarissen verstoord was, waardoor optimaal functioneren onder druk kwam te staan.

Onder meer de toenmalige RvC-voorzitter Jan van Rutte zou naar aanleiding van het rapport opstappen. Inmiddels is zowel de RvB als de RvC weer op volle sterkte.

Daarnaast zou in augustus bekend worden dat de Volksbank niet genoeg deed om witwassen en financieren van terrorisme tegen te gaan. De bank krijgt tot 1 april 2024 om orde op zaken te stellen – al dan niet onder leiding van Gribnau en Dijst.

Tegelijkertijd vierde de Volksbank onder leiding de CEO ook meerdere successen. Zo domineren ASN Bank, RegioBank en SNS al jarenlang de rankings van de Consumentenbond voor de beste bank van Nederland. Ook scoort de Volksbank consistent goed in de Eerlijke Bankwijzer, op basis van zijn duurzaamheidsbeleid.

RvC-voorzitter Gerard van Olphen vindt het vertrek van Gribnau dan ook jammer. “De veranderingen die hij met zijn kenmerkende energie, passie en betrokkenheid heeft geïnitieerd dragen bij aan de sterke onderscheidende positionering van de Volksbank in het Nederlandse bankenlandschap. Hiervoor wil ik hem namens de RvC en alle collega’s hartelijk bedanken.”

Jeroen Dijst

Naast Gribnau heeft dus ook Chief Risk Officer Jeroen Dijst zijn vertrek aangekondigd. “Met trots en voldoening heb ik acht jaar deel mogen uitmaken van de Volksbank en zijn merken. Het was een enerverende reis waarin ik vol overtuiging vanuit onze gedeelde waarde ambitie heb kunnen bankieren voor klanten, medewerkers, maatschappij en aandeelhouder. Na twee termijnen maak ik graag ruimte voor een nieuw gezicht.”

“Namens de RvC bedank ik Jeroen voor zijn bijdragen op het gebied van risicobeheer en het duurzaamheidsbeleid van onze bank”, vervolgt Van Olphen. “Mede dankzij zijn inzet in de afgelopen acht jaar staat er niet alleen een weerbare bank die de turbulente periode met de COVID-19 pandemie, de Oekraïne oorlog en de snelle rente-omslag goed is doorgekomen.

“Er staat ook een maatschappelijke bank die vanuit haar missie van ‘bankieren met de menselijke maat’ waarde toevoegt voor klanten, maatschappij, medewerkers en de aandeelhouder. Wij zijn Jeroen hiervoor erkentelijk”, aldus de lovende woorden van de RvC-voorzitter.

Jeroen Dijst en Martijn Gribnau waren onlangs te gast in de Leaders in Finance Podcast. Luister hier de gesprekken terug met host Jeroen Broekema.