DNB-commissaris Peter Blom treedt terug vanwege Triodos-perikelen

21 september 2023 Banken.nl 1 min. leestijd
Meer nieuws over

Hoewel Peter Blom zijn werkzaamheden al sinds 7 november 2022 neerlegde, heeft hij bijna een jaar na dato besloten om definitief terug te treden als commissaris van De Nederlandsche Bank. Blom vulde de functie in sinds september 2021.

Aanleiding voor zijn besluit is het onduidelijke verloop van mogelijke procedures tegen Triodos, waar hij tot 21 mei 2021 CEO was. Bij de duurzame bank is het namelijk al langere tijd onrustig vanwege zijn certificaathandel. Hoewel Triodos de handel in zijn certificaten inmiddels weer heeft hervat, is de waarde ervan in de tussentijd flink gedaald. 

Hoewel de Ondernemingskamer in maart eerder dit jaar nog een verzoek van de certificaathouders afwees om onderzoek te doen naar mogelijk wanbeleid bij Triodos, is het nog altijd niet uitgesloten dat de zaak hogerop wordt ‘uitgevochten’.

DNB-commissaris Peter Blom treedt terug vanwege Triodos-perikelen

Om elke schijn van belangenverstrengeling uit te sluiten had Blom al eerder zijn werkzaamheden neergelegd. Omdat de mogelijkheid van juridische procedures aanhoudt en de doorlooptijd daarvan onbekend is, acht de vertrekkend commissaris het onwenselijk om zijn RvC-lidmaatschap als niet-actief lid voort te zetten. 

“Het is met pijn in het hart dat ik deze functie neerleg”, legt Blom uit. “Ik heb in de relatief korte tijd dat ik commissaris was met veel plezier mijn rol vervuld en hopelijk een zinvolle bijdrage kunnen leveren.”  

De toezichthouder laat weten het besluit van Blom te respecteren. De Raad van Commissarissen en de directie van DNB danken hem voor zijn “constructieve bijdrage tijdens zijn lidmaatschap”. De RvC laat daarnaast weten zich de komende periode te buigen over zijn opvolging.