Crypto-to-fiat samenwerking Mastercard en Binance ten einde

29 augustus 2023 Banken.nl 1 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Amper een jaar na dato hebben Mastercard en Binance een punt gezet achter hun crypto-to-fiat-betaalkaart-relatie.

De partners lanceerden een jaar geleden een betaalkaart waarmee gebruikers hun crypto-holdings in real-time konden omzetten naar fiat geld. De bèta betaalkaart werd in eerste instantie in Argentinië gelanceerd, waarna onder meer Brazilië, Colombia en Bahrein moesten volgen. Zo ver lijkt het nu dus niet te komen.

Een Mastercard-woordvoerder benadrukt tegenover Reuters dat de beslissing geen invloed zal hebben op andere cryptokaartprogramma’s van het bedrijf. Diezelfde woordvoerder weigerde overigens om commentaar te geven op de reden waarom de samenwerking met Binance wordt beëindigd.

Crypto-to-fiat samenwerking Mastercard en Binance ten einde

Fraude

Het blijft daardoor gissen waarom de twee partijen uit elkaar gaan, al is wel duidelijk dat Binance een lastig jaar achter de rug heeft. Zo beschuldigt onder meer de Securities and Exchange Commission het cryptoplatform en diens oprichter Changpeng Zhao van fraude.

"Zhao en Binance waren betrokken bij een web van misleiding, belangenverstrengeling, geheimhouding en welbewuste ontduiking van de wet", stelde de toezichthouder in juni. "Zhao en Binance misleidden investeerders over risicocontroles en handelsvolumes, terwijl ze verborgen wie de controle had over het platform. Ze verzwegen zelfs waar geld van investeerders en cryptomunten werden bewaard."

Overigens heeft ook Visa de samenwerking met Binance opgezegd. Het duo gaf co-branded betaalkaarten uit, maar is daar in juli mee gestopt.