Rabobank boekt €2,5 miljard winst over eerste halfjaar 2023

14 augustus 2023 Banken.nl 1 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

De winst van Rabobank over de eerste zes maanden van 2023 komt uit op €2,5 miljard; ruim één miljard euro meer ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Net als ING en ABN AMRO profiteert Rabobank van het verschil tussen de rente op leningen, die snel is opgelopen, en de rente op spaargeld, die veel langzamer stijgt. Al met al verdiende de coöperatieve bank netto €1,4 miljard meer dan een jaar geleden.

De totale inkomsten van de bank stegen met 36%. De uitgaven waren wel hoger dan dezelfde periode vorig jaar, vooral vanwege toenemende kosten voor Financial Economic Crime activiteiten, investeringen in IT-infrastructuur, nieuwe business initiatieven en CAO-verhogingen. Ondanks efficiencymaatregelen, verwacht de bank dat de inflatie ook de komende jaren druk zal blijven uitoefenen op het totale kostenniveau.

Rabobank boekt €2,5 miljard winst over eerste halfjaar 2023

Positie als marktleider herwonnen

Rabobank zegt verder zijn positie als marktleider in de Nederlandse hypothekenmarkt te hebben herwonnen met een marktaandeel van 19,4% van alle nieuwe leningen. Ondanks de afkoeling op de huizenmarkt steeg de hypotheekportefeuille met €0,6 miljard naar €193,6 miljard.

CEO Stefaan Decraene legt uit dat de solide bedrijfsprestaties helpen om een verschil te maken. “Onze dienstverlening stelt klanten in staat om een positieve impact te hebben en laat Rabobank op een betekenisvolle manier bijdragen aan de samenleving.”

“Het helpt ons om nieuwe, coöperatieve producten en initiatieven te ontwikkelen die klanten helpen om de energietransitie en voedseltransitie te versnellen, en hen te ondersteunen om financieel gezond hun doelen te bereiken”, aldus Decraene.