WAP doet oproep: ‘Investeer niet in bedrijven die entertainment met wilde dieren aanbieden’

21 juli 2023 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel

“ING investeert honderden miljoenen euro’s in bedrijven die entertainment met wilde dieren in gevangenschap aanbieden.” Dat stelt World Animal Protection. De dierenbeschermingsorganisatie onderzocht de geldstromen naar zeven bedrijven die entertainment met wilde dieren in gevangenschap aanbieden, zoal dolfijnen, olifanten en tijgers.

Uit het rapport ‘Amused to death’ blijkt dat ING de grootste financier van Nederland is, met investeringen van €389 miljoen in TUI Group en €20 in SeaWold. In totaal wordt er door Nederlandse financiële instellingen €423 miljoen “in dierenleed geïnvesteerd”. Ook Aegon, ABP, Pensioenfonds Zorg en Welzijn, Cardano Group. Shell Asset Management Company en ABN AMRO hebben geld in TUI Group, SeaWorld of Trip.com.

World Animal Protection laat weten teleurgesteld te zijn door de bevindingen. “Winst maken via uitbuiting van wilde dieren is onacceptabel”, stelt Sanne Kuijpers.

Investeer niet in bedrijven die entertainment met wilde dieren aanbieden

De campagnemanager Wilde Dieren van World Animal Protection benadrukt dat SeaWorld al jaren onder vuur ligt voor de dieronvriendelijke praktijken. TUI Group zou “wrede attracties” verkopen die massaal dierenleed veroorzaken als “een onschuldig en gezellig uitje”.

Selfie-object

Attracties met wilde dieren zijn volgens de dierenbeschermingsorganisatie gelinkt aan 20% tot 40% van het toerisme wereldwijd. In totaal zouden er tot wel 550.000 wilde dieren in gevangenschap – veelal onder slechte omstandigheden – leven ter vermaak van mensen.

In het rapport beschrijft World Animal Protection dat onder meer olifanten wreed worden getraind voor toerisme, orang-oetans als selfie-object worden misbruikt en orka’s en dolfijnen in krappe tanks worden gehouden om tijdens shows met luide muziek trucs te doen voor een joelend publiek.

“Uitbuiters gaan ver om bezoekers tevreden te houden”, vervolgt Kuijpers. “Trainers 'surfen' op dolfijnen of laten zich lanceren uit het water. Van kaaimannen wordt de bek dichtgebonden. En apen worden met voer op schoot bij toeristen gelokt voor een foto. Deze vormen van toerisme met wilde dieren zijn uiterst dieronvriendelijk, en banken, verzekeraars en pensioenfondsen zouden hier niet in moeten investeren.”

Reactie ING

In een reactie noemt ING de gegevens die de World Animal Protection "nogal oud en achterhaald". Hoewel de oranjebank geen commenteer geeft op individuele klanten, erkent de bank wel dat het klanten in de entertainment- en reisbranche voorziet van financiering voor hun algemene bedrijfsvoering.

ING stelt dierenwelzijn serieus te nemen. "Daarom hebben we een sectie over dierenwelzijn opgenomen in ons Environmental and Social Risk framework om ervoor te zorgen dat de financiering van ING niet betrokken is bij de mishandeling van dieren. Als we horen over mogelijke negatieve gevolgen in verband met de bedrijfsvoering van onze klanten, gaan we met onze klanten in gesprek om deze zaken te bespreken."