Oud-minister Sander Dekker benoemd tot voorzitter Raad van Toezicht AFM

04 juli 2023 Banken.nl 1 min. leestijd

De minister van Financiën Sigrid Kaag heeft Sander Dekker benoemd tot voorzitter van de Raad van Toezicht van de Autoriteit Financiële Markten.

De kersverse RvT-voorzitter van de toezichthouder is sinds 1 januari dit jaar bestuurder van het Maasstad Ziekenhuis. Dekker geniet echter vooral bekendheid vanwege zijn politieke carrière. Zo was hij van 2017 tot 2022 minister voor Rechtsbescherming en van 2012 tot 2017 staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Tussen 2006 en 2012 was Dekker wethouder in de gemeente Den Haag verantwoordelijk voor onder andere onderwijs, financiën en stadsbeheer. Hij begon zijn loopbaan als onderzoeker en docent gespecialiseerd in veiligheids- en crisismanagement, waarna hij diverse bestuurlijke functies op lokaal en nationaal niveau vervulde.

Sander Dekker, Voorzitter Raad van Toezicht, AFM

Bruggen slaan

De RvT en het bestuur van de AFM laten weten verheugd te zijn met de komst van Dekker. “Sander is een toegankelijke bestuurder met ervaring op het hoogste niveau”, legt RvT-vicevoorzitter Willemijn van Dolen uit.

“Met zijn nuchtere aanpak weet hij bruggen te slaan tussen de interne organisatie en bredere maatschappelijke uitdagingen. Daarnaast heeft Sander toegang tot een sterk netwerk op politiek en ambtelijk niveau, zowel lokaal, nationaal als internationaal”, aldus van Dolen.

De Raad van Toezicht houdt toezicht op het beleid van het bestuur van de AFM en de algemene gang van zaken. Daarnaast ziet de RvT toe op bedrijfsmatige en beheersmatige aspecten van de toezichthouder, waaronder de begroting.

De RvT bestaat per 1 juli 2023 uit Sander Dekker (voorzitter), Willemijn van Dolen (vicevoorzitter), David Voetelink, Rob Langezaal en Leontine van der Goes.