Bank voor de Klas bereikt recordaantal scholieren

26 juni 2023 Banken.nl 2 min. leestijd

De zomer is begonnen en de vakantie staat voor de deur. Dat betekent dat ook Bank voor de Klas alweer ten einde is gekomen. Al met al hebben de bankmedewerkers die als gastdocent fungeerden in de afgelopen drie maanden 2.500 financiële gastlessen verzorgd, waarmee ze naar schatting in totaal 63.000 leerlingen hebben bereikt.

“Het is fantastisch dat we er met elkaar in zijn geslaagd om dit jaar zoveel kinderen en jongeren te bereiken met onze financiële gastlessen”, legt Medy van der Laan uit. “Keer op keer blijkt uit de reacties op de scholen hoe leuk en nuttig die zijn.” De NVB-voorzitter stipt aan dat maar liefst 98% van de leerkrachten de bank-gastdocent-medewerkers volgend jaar graag terug ziet.

De gastlessen stonden dit jaar in het teken van twee thema’s: het maken van financiële keuzes en alert zijn op online verleidingen om geld uit te geven. Tijdens de gastlessen in het basisonderwijs en mbo werd de Cash Quiz gespeeld. Tijdens dit spel komen onder andere gevaren om als geldezel te worden gebruikt, online fraude, het voorkomen van schulden en de verschillende geldtypes die er zijn aan bod.

Bank voor de Klas bereikt recordaantal scholieren

Via het spel hoopt Bank voor de Klas jonge kinderen essentiële financiële vaardigheden bij te brengen met als einddoel dat ze financieel zelfstandig worden.

Uitbreiding

Vanaf volgend jaar zijn ook gastlessen in het voortgezet onderwijs een vast onderdeel van Bank voor de Klas. Zo lanceert het platform – waar de Nederlandse Vereniging van Banken onderdeel van is – samen met Hackshield in het najaar een online game voor het voortgezet onderwijs over geldezels. Ook de Cash Quiz zal een eigen versie ontvangen gericht op de nieuwe doelgroep.

Met de uitbreiding naar het voortgezet onderwijs krijgen ook kinderen tussen de 10 en 18 jaar toegang tot  doorlopende financiële educatie. Dat kan door middel van gastlessen, maar docenten kunnen er ook voor kiezen om het gehele jaar door online modules te gebruik van Bank voor de Klas.

Door de samenwerking met de schooluitgevers worden uiteindelijk maar liefst ruim 200.000 leerlingen bereikt met het lesmateriaal van banken. In totaal komt het bereik van Bank voor de Klas (inclusief de gastlessen) daarmee op ruim 263.000 leerlingen.