Oud-staatssecretaris Medy van der Laan nieuwe voorzitter NVB

29 maart 2021 Banken.nl 2 min. leestijd

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) draagt Medy van der Laan voor als nieuwe bestuursvoorzitter. Van der Laan zal per 1 augustus Chris Buijink gaan opvolgen, die na twee termijnen met pensioen gaat. Het bestuur moet de voordracht van Van der Laan nog voorleggen aan de leden.

Medy van der Laan

Op dit moment is Medy Van der Laan voorzitter van Energie-Nederland, de brancheorganisatie van energiebedrijven. In deze rol was ze nauw betrokken bij de totstandkoming van het Klimaatakkoord en heeft zij de sector op een toekomstgericht spoor gezet met de nadruk op duurzaamheid en samenwerken.

Daarnaast heeft Van der Laan twaalf jaar als rijksambtenaar gewerkt en was zij van 2003 tot 2006 staatssecretaris voor Cultuur en Media. Vanaf 2007 heeft ze bij verschillende organisaties als directeur, bestuurder of toezichthouder gewerkt, waaronder bij de Kamer van koophandel en de Consumentenbond.

Medy van der Laan nieuwe voorzitter NVB

Het NVB-bestuur ziet Van der Laan als een “zeer ervaren en verbindend bestuurder met een scherp oog voor het perspectief van de bankensector”. Volgens Van der Laan staat de bankensector de komende jaren voor grote uitdagingen. “Waaronder een belangrijke bijdrage aan verduurzaming en verdere digitalisering. De sector kan hierin vooroplopen en een belangrijke maatschappelijk rol vervullen”, laat ze weten.

Opvolger Chris Buijink

Van der Laan is de opvolger van voormalig topambtenaar Chris Buijink, die per 1 juli met pensioen gaat. Maar liefst acht jaar heeft Buijink de rol van voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken mogen vervullen. In zijn vroege loopbaan is Buijink vanaf 1980 in diverse functies werkzaam geweest bij het ministerie van Economische Zaken. Daar fungeerde hij onder meer als plaatsvervangend directeur-generaal Buitenlandse Economische Betrekkingen, plaatsvervangend secretaris-generaal en directeur-generaal Ondernemen en Innovatie. Vanaf 2007 tot zijn aantreden bij de NVB was hij de hoogste ambtenaar van het departement.

Naast zijn rol als NVB-bestuursvoorzitter is Buijink lid van het dagelijks bestuur van VNO-NCW en lid van de Sociaal Economische Raad (SER). Verder is hij voorzitter van de Raad van Toezicht van de Rijksakademie van Beeldende Kunsten en vice-voorzitter van de Raad van Toezicht van de Hermitage aan de Amstel. Chris Buijink is Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

In mei 2020 gaf Buijink nog een interview voor de podcast Leaders in Finance, waarin hij zijn visie gaf over de rol van banken gedurende de coronacrisis. Volgens Buijink kwamen er een hoop goede dingen voort uit de crisis. “De eensgezindheid is groot en ook het besef dat we hier ook gewoon samen moeten laten zien wat de maatschappelijke betekenis is van banken, juist nu”, vertelde Buijink destijds. 

De NVB stelt Buijink "zeer erkentelijk" te zijn voor zijn bijdrage aan de bankensector. In juni vindt zijn afscheid plaats voor leden en stakeholders.