‘Gooien met grond: de verdozing van Nederland’ wint ASN Aanmoedigingsprijs

14 juni 2023 Banken.nl 1 min. leestijd
Profiel

De ASN Aanmoedigingsprijs is dit jaar naar onderzoeksjournalisten Bijou van der Borst, Romy van Dijk, Coen Ramaer en Janna Nieuwenhuijzen van Investico en De Groene Amsterdammer gegaan. De prestigieuze prijs wordt jaarlijks uitgereikt door de Vereniging van Onderzoeksjournalistiek voor de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen (door talenten tot 30 jaar).   

De ASN Foundation steunt sinds 2021 Investico, het Platform voor Onderzoeksjournalistiek en de Vereniging van Onderzoeksjournalisten, vanwege hun inzet voor onafhankelijk “grondig en structureel onderzoek om het publieke debat beter te kunnen voeden”.

Het duurzame merk van de Volksbank is van mening dat onderzoeksjournalistiek een waardevolle rol heeft om (ook controversiële) onderwerpen van alle kanten te belichten. Deze verdiepende vorm van journalistiek levert volgens de ASN Bank de bouwstenen voor een goed geïnformeerd maatschappelijk en politiek debat.

‘Gooien met grond: de verdozing van Nederland’ wint ASN Aanmoedigingsprijs

Sterk van begin tot eind

De jury bestempelde het prijswinnende onderzoek ‘Gooien met grond’ als “sterk van begin tot eind”. “Een verhaal over steeds meer distributiecentra en de ellende voor de mensen die er in de buurt wonen, zoals metershoge muren voor de deur of enorm veel meer verkeer.”

“Zoals de Vlamingen zeggen: een hallucinant verhaal waaruit blijkt dat de keuzes van overheden dramatische gevolgen kunnen hebben. Behalve controlerend is dit ook een signalerend verhaal omdat we zonder deze productie de omvang van de uitdijende distributiecentra niet hadden geweten”, aldus de lovende woorden van de jury.