Rabobank boekt ‘stabiele winst’ van 2,8 miljard over 2022

13 februari 2023 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Rabobank heeft over een 2022 een nettowinst gepresenteerd van €2,786 miljard. Dat is weliswaar een kwart minder dat een jaar eerder, maar nog altijd meer dan in de jaren ervoor.

De coöperatieve bank stelt veel last te hebben gehad van de onstabiele economische omstandigheden. Zo zag Rabobank zich na de oorlog in Oekraïne genoodzaakt om zich volledig terug te trekken uit Rusland. Ook werd er €344 miljoen in de stroppenpot opzij gezet, als buffer tegen de sombere macro-economische vooruitzichten.

Rabobank – net als ABN AMRO – profiteerde daarentegen wel van de verhoogde marges op spaar- en betaalrekeningen. Voor banken zijn rente-inkomsten een belangrijke inkomstenbron. Het spaargeld dat consumenten op een spaarrekening hebben staan, leent de bank weer uit tegen een hogere rente. De rentepercentages op spaarrekeningen stijgt namelijk minder snel dan de rente die de Europese Centrale Bank hanteert. 

Rabobank boekt ‘stabiele winst’ van 2,8 miljard over 2022

Wellicht het grootste aandachtspunt van Rabobank voor de aankomende periode vormt het AML-dossier. Het OM liet de bank in december vorig jaar weten dat het als verdachte werd aangemerkt in verband met het overtreden van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren ver terrorisme. Hierdoor hangt er een miljoenenboete boven het hoofd van de bank.  

Rabobank werd al in 2018 op de vingers getikt door De Nederlandsche Bank vanwege zijn tekortkomingen. Sindsdien investeerde de bank flink in zijn AML-afdelingen. Zo nam men het afgelopen jaar nog eens 2.300 mensen aan om de klantdossiers op orde te krijgen.

In totaal werken er nu ruim 7.000 mensen die zich bezighouden het antiwitwassen (14% van het totale personeelsbestand), waardoor de kosten om te voldoen aan zijn poortwachtersfunctie steeds verder toenemen. Kosten die de bank deels doorberekent aan klanten. Zo heeft de Rabobank voor zakelijke klanten een heffing ingevoerd voor het werk dat men heeft aan klantonderzoek.  

Ook de kosten voor particulieren klanten stijgen: per 1 april worden de tarieven voor betaalrekeningen van €2,25 naar €2,95 per maand verhoogd.