Barbara Baarsma kondigt vertrek aan bij Rabobank

23 januari 2023 Banken.nl 1 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Rabobank heeft vrij onverwachts het vertrek van topeconoom Barbara Baarsma aangekondigd. Baarsma gaf de afgelopen twee jaar leiding aan de Rabo Carbon Bank – handelshuis voor CO2-kredieten. Roland van der Vorst zal haar taken overnemen.

Barbara Baarsma begon haar carrière bij de coöperatieve bank in 2016 als directeur kennisontwikkeling, om vervolgens van 2018 tot begin 2021 als algemeen directeur leiding te geven aan de Rabobank-vestiging in Amsterdam. In haar laatste functie was ze de CEO van de Rabo Carbon Bank.

De vertrekkend topeconoom legt zelf uit dat haar geloof in een leven lang leren de reden voor haar vertrek is. Omdat haar leercurve na de afgelopen twee jaar afgevlakt zou zijn, acht ze de tijd rijp voor een nieuwe uitdaging buiten de bank.

Barbara Baarsma kondigt vertrek aan bij Rabobank

“Ik heb veel geleerd bij Rabobank”, legt Baarsma uit. “Op mijn beurt heb ik Rabobank alles gegeven wat ik kon, altijd met een passie voor duurzaamheid en een scherp strategisch oog voor de toekomst van de bank.”

Controverse

Het Financieele Dagblad schrijft dat Rabobank niet alleen een topeconoom en een bekende mediapersoonlijkheid verliest, maar ook iemand die geregeld controverse opriep. Nadat Baarsma zich opwierp als boogbeeld van Herstel NL, dat zich verzette tegen de corona-maatregelen, zou haar positie binnen de bank volgens het FD steeds meer verzwakken.

Daarnaast haalt de krant ook andere controversiële voorbeelden aan. Waaronder haar betrokkenheid bij de mondkapjesdeal (waarvan ze zelf claimt ook om de tuin te zijn geleid), haar pleidooi voor een persoonlijk CO2-budget (waarbij de rijken de credits van de armen over kunnen kopen) en haar oproep om de kiesdrempel te verhogen.