ASN Microkredietfonds mede-eigenaar van Hondurese bank

28 november 2022 Banken.nl 1 min. leestijd

Het ASN Microkredietfonds is met een participatie van 19% één van de nieuwe aandeelhouders in Banco Popular geworden. Banco Popular is een microfinancieringsinstelling in Honduras met meer dan 60.000 klanten.

De Hondurese bank heeft de laatste jaren zijn focus verlegd naar het platteland, waar de behoefte aan financiële diensten en landbouwkrediet groot is. De missie van Banco Popular zou dan ook overeenkomen met de fondsstrategie van het ASN Microkredietfonds. Het fonds heeft namelijk als doel om mensen met lage inkomens en micro- en kleine bedrijven in Latijns-Amerika, Azië, Oost-Europa en Afrika toegang te geven tot financiële diensten.

Om dit doel te bereiken, verstrekt het fonds leningen en aandelenkapitaal aan zo’n negentig microfinancieringsinstellingen, andere financiële instellingen en ondernemingen wereldwijd. Het fonds heeft een speciale focus op het verstrekken van microkredieten aan vrouwen en mensen die op het platteland wonen.   

ASN Microkredietfonds mede-eigenaar van Hondurese bank

Sascha Noé (fondsmanager bij ASN Impact Investors) reageert verheugd op de investering in Banco Popular. “We hebben jaren aan deze investering gewerkt," legt Noé uit, "maar moesten deze uitstellen vanwege de coronapandemie."

“In Honduras hebben slechts 40% van de volwassenen een bankrekening, terwijl goede financiële diensten essentieel zijn voor de weerbaarheid van mensen. Met onze investering kunnen we ervoor zorgen dat de Banco Popular verder kan groeien en meer mensen in Honduras toegang kunnen krijgen tot goede financiële diensten.”