ABN AMRO levert hoogleraar af bij Rijksuniversiteit Groningen

08 november 2022 Banken.nl 1 min. leestijd

Sandra Phlippen is benoemd tot bijzonder hoogleraar Duurzaam Bankieren aan de Faculteit Economie en Bedrijfskunde van de Rijksuniversiteit Groningen. Phlippen is hoofdeconoom bij ABN AMRO en zal haar huidige functie combineren met het hoogleraarschap.

De kersverse hoogleraar is van maning dat banken een belangrijke rol spelen bij het ondersteunen van hun klanten in de energietransitie. “Mijn doel is om met wetenschappelijk onderzoek bij te dragen aan het inzicht over de impact van het klimaat (beleid) op de bancaire sector”, legt Phlippen uit. “Ik hoop ook te ontdekken welke empirisch onderbouwde interventies door banken het meest effectief zijn om klanten te helpen hun uitstoot te verminderen.”

Het doel van deze nieuwe leerstoel is om onafhankelijke wetenschappelijke kennis en het onderwijs over duurzaam bankieren te bevorderen. Hieronder valt onder meer onderzoek naar de impact van klimaatscenario’s op de financiële sector en de economie als geheel en onderzoek naar de mogelijkheden voor bedrijven en huishoudens om hun (CO2-) uitstoot te verminderen.

Sandra Phlippen, Hoogleraar Duurzaam Bankieren, RUG

Daarnaast zal Phlippen in haar nieuwe functie ook bijdragen aan het opzetten, innoveren en implementeren van onderwijs op het vlak van duurzame ontwikkeling.

Opinieleider

Peter Verhoef, decaan van de Faculteit Economie en Bedrijfskunde, noemt de ABN AMRO-hoofdeconoom een aanwinst voor de faculteit. “Sandra heeft zich in de afgelopen jaren steeds meer beziggehouden met de economische en financiële gevolgen van klimaatverandering en heeft zich in het publieke debat ontwikkeld tot een opinieleider op dit vlak.”

“Met haar onderzoeksfocus, in combinatie met haar positie binnen de bancaire sector, is zij een aanwinst voor onze faculteit die traditioneel een sterke link met het bankwezen heeft”, aldus Verhoef.