Meer mogelijkheden voor Oekraïners om betaalrekening aan te vragen

07 oktober 2022 Banken.nl 2 min. leestijd

Oekraïense vluchtelingen in Nederland kunnen sinds kort met vier extra identiteitsbewijzen een betaalrekening in Nederland aanvragen. Hoewel ruim 87% van de vluchtelingen inmiddels een Nederlandse betaalrekening heeft, komt het overige deel niet in aanmerking omdat men niet beschikt over een internationaal erkend identiteitsbewijs. Met de aanvullingen hoopt men de laatste groep vluchtelingen ook aan een betaalrekening te helpen.

De nieuwe mogelijkheden zijn tot stand gekomen met behulp van een intensieve samenwerking tussen de Oekraïense ambassade, banken en andere aanbieders van betaalrekeningen, Betaalvereniging Nederland, de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) en toezichthouders en overheden.

Maksym Kononenko, waarnemend ambassadeur van Oekraïne in Nederland, legt uit dat financiële inclusie van groot belang is op sociaal en emotioneel gebied. “Iedereen uit Oekraïne die tijdelijk op de vlucht is en in Nederland wil werken, kan dankzij een eigen betaalrekening zelf aan zijn of haar levensonderhoud bijdragen. Wij zijn dankbaar voor de vruchtbare samenwerking met Nederlandse banken, betaalinstellingen, toezichthouders en overheden.”

Meer mogelijkheden voor Oekraïners om betaalrekening aan te vragen

Vier extra documenten

Betaalvereniging Nederland en de NVB leggen uit dat alle bestaande en nieuwe mogelijkheden voor het aanvragen van een Nederlandse betaalrekening voor Oekraïense vluchtelingen beschikbaar blijven zolang ze bijzondere bescherming binnen de Europese Unie krijgen.

Iedere betaaldienstverlener dient op zijn eigen website te vermelden hoe de aanvraag moet worden ingediend en welke specifieke voorwaarden en richtlijnen ze daarbij hanteren. Bij sommige banken wordt een aanvraag bijvoorbeeld alleen fysiek behandeld, terwijl andere betaaldienstverleners juist weer alleen online werken.

De vier identiteitsbewijzen waarmee Oekraïense vluchtelingen nu ook een betaalrekening kunnen aanvragen zijn: een Cyrillisch Oekraïens paspoort in combinatie met een zogeheten certificaat van identiteitsvaststelling; een verlopen Engelstalig Oekraïens paspoort dat door de Oekraïense ambassade is verlengd met een verleningsstempel.

Een Oekraïense permanente verblijfsvergunning die geldig was op 24 februari (de dag van de invasie) in combinatie met een geldig paspoort uit een ander land buiten de EU; en een zogeheten O-document dat sinds juni door de Nederlandse Immigratie- en Naturalisatiedienst kan worden uitgegeven aan Oekraïense vluchtelingen zonder erkende identiteitspapieren.