Cryptomarkt bereikt in 2030 ‘unicorn’ status

22 augustus 2022 Banken.nl 2 min. leestijd

Voor het einde van dit decennium zullen een slordige één miljard mensen cryptovaluta bezitten. Dat voorspelt Boston Consulting Group (BCG) in een onderzoeksrapport. Naast het adviesbureau werkte ook twee andere organisaties mee aan het de studie: cryptohandelsplatform Bitget en Foresight Ventures (een investeerder die zich focust op blockchaintechnologie en de cryptomarkt).

In het rapport van het drietal is onder meer te lezen dat momenteel minder dan 0,1% van het wereldwijde vermogen van institutionele beleggers – denk hierbij onder meer aan banken en pensioenfondsen – wordt geïnvesteerd in één of meerdere cryptovaluta.

Zo beschikken banken wereldwijd maar voor $2,5 miljard aan cryptomunten, terwijl het bij overheids- en pensioenfondsen bij elkaar opgeteld gaat om slechts $5 miljard. Hedgefondsen en durfkapitalisten vormen met $69 miljard hierop een uitzonderen – alhoewel dit ook slechts 1,5% van hun totale investeringsvermogen betreft.

Cryptomarkt bereikt in 2030 unicorn status

Daarnaast stellen de onderzoekers in het rapport dat ook particulieren vooralsnog niet in grote mate investeren in crypto’s. Zo zit momenteel maar 0,3% van het mondiale privévermogen in cryptomunten. Ter vergelijking: een kwart (25%) van het wereldwijde particuliere vermogen zit in aandelen.

Change is coming

De analisten voorspellen echter dat dit de komende jaren flink gaat veranderen. Men verwacht dat cryptobezittingen onder consumenten flink aan terrein zal winnen. Ook institutionele beleggers zouden zich steeds vaker storten op de cryptosector als alternatief voor hun traditionele portefeuilles.

De ontwikkeling van het aantal cryptogebruikers voltrekt zich volgens de onderzoekers op een vergelijkbare manier als de groei van het internet. In 2005 telde het ‘world wide web’ wereldwijd ongeveer één miljard gebruikers, in 1992 ging het om en nabij de tien miljoen en in 1998 om ongeveer tweehonderdvijftig miljoen.

“Als we de groei van het aantal cryptogebruikers vergelijken met die van het aantal internetgebruikers in de jaren negentig, is de boodschap duidelijk: er is nog veel groei. Hoewel moeilijk te voorspellen, verwachten we dat er tegen 2030 zo’n één miljard cryptogebruikers zijn”, aldus de onderzoekers.