ING België stelt partner Boston Consulting Group aan als CEO

14 december 2020 Banken.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Peter Adams wordt de nieuwe CEO van ING België. Voor Adams betekent dat een compleet nieuwe omgeving. Sinds de start van zijn carrière is hij namelijk actief geweest voor strategisch advieskantoor Boston Consulting Group (BCG), waar hij is opgeklommen tot partner en managing director. 

ING België zat sinds begin oktober zonder CEO, nadat Erik van den Eynden voor het laatst de deur achter zich gesloten had. Het Belgische smaldeel van de oranje bank schoof financieel directeur Hans De Munck tijdelijk naar voren om de taken waar te nemen. Met de komst van Peter Adams is het bestuur van ING België weer compleet. 

Adams (44) werkt sinds 1999 voor BCG, momenteel als managing director en senior partner. Al sinds het prille begin van zijn carrière is Adams werkzaam voor het advieskantoor. Vanuit dien hoofde heeft hij in de loop der jaren echter heel wat banken van binnen gezien, onder meer als adviseur op het vlak van transformatie. Volgens ING heeft Adams bijgedragen aan enkele van de grootste transformaties in de Europese bankensector, in het bijzonder in Noord- en West-Europa.

ING is één van de vier grote banken in België, samen met KBC Bank, Belfius en BNP Paribas. Een herstructurering is één van de eerste grote onderwerpen die hij op zijn bordje zal vinden. Vorige week kondigde ING namelijk aan 62 van de in totaal 552 filialen in België te willen gaan sluiten, met ingang van volgend jaar. Dat toont wel aan hoe anders de bancaire situatie is in België. In mei kondigde ING namelijk aan ook in Nederland 42 vestigingen te willen sluiten, maar dan van de in totaal 170. Voor wat betreft de Belgische situatie staan er tot 3.000 banen op de tocht. 

Er wachten nog meer uitdagingen op Adams. Bijvoorbeeld het project ‘Orange Bridge’, een integratie van de IT-omgevingen van ING Nederland en ING België. Dat project – een erfstuk van Ralph Hamers – verloopt niet helemaal volgens plan, zo concludeerden het FD en collega-krant De Tijd een tijdje terug. Daarbij moet ING ook in België de inspanningen tegen witwassen verder opvoeren. Dat allemaal tegen een achtergrond die beheerst wordt door Covid-19, al is er licht aan het einde van de tunnel.