Wereldwijde omzet betaalmarkt stijgt naar $2 biljoen

31 oktober 2016 Banken.nl 4 min. leestijd
Meer nieuws over

De wereldwijde betaalmarkt zal tussen nu en 2025 met ruim $800 miljard in waarde groeien. Dat voorspelt BCG in een recent onderzoek. Aangespoord door sterke groei in opkomende economieën en een groei van 6,6% in het zakelijke betaallandschap, is de industrie rijp voor groei.

Uit recent onderzoek van The Boston Consulting Group (BCG) blijkt dat tussen nu en 2025 de wereldwijde betaalmarkt aan de vooravond staat van een periode van groei. Vooral in de opkomende economieën in de Azië-Pacific regio en het Midden-Oosten en Afrika wordt een sterke jaarlijkse groei verwacht van respectievelijk 8% en 9% (CAGR). Ook in Noord-Amerika wordt de komende jaren groei verwacht, een voorspelde jaarlijkse groei van 5% goed voor $187 miljard aan omzetgroei tot 2025.

Payments Industry Revenues Will Reach Nearly 2 trillion in 2025

Over de hele linie zal de betaalindustrie volgens de voorspellingen jaarlijks met 6% in waarde toenemen in de periode tot 2025, naar een totaal van bijna $2 biljoen. Eind 2015 was dit nog $1,1 biljoen. Hoewel Noord-Amerika nu nog de meest waardevolle markt is in de betaalindustrie, zal het opkomende Azië in de komende 10 jaar het stokje overnemen, met een verwacht marktaandeel van 28% in 2025 ten opzichte van 25% voor Noord-Amerika (29% in 2015). De groei in Azië wordt volgens BCG voor een groot deel verklaard door de opkomst van e-commerce en de daarmee samenhangende opkomst van digitale betalingen in de bankensector.

Retail Payments Transactions will remail the dominant revenue Generator Through 2025

Retail en Wholesale
In de retail betaalmarkt wordt de grootste groei verwacht in het betaalkaarten segment. De omzet van ‘debit cards’ zal naar verwachting met 7% per jaar groeien, een stijging van $94 miljard, terwijl de creditcard omzet groeit met 6%. In totaal zal de retailmarkt met 5,7% groeien van $828 miljard eind vorig jaar naar $1.446 miljard tegen 2025. In de onderlinge verhoudingen tussen de verschillende segmenten zal naar verandering weinig veranderen.

In de zakelijke betaalmarkt verwacht BCG een toename van het marktaandeel van betaalkaarten van 4% in 2015 naar 7% in 2025. De totale markt groeit van $290 miljard naar $548 miljard, met een gemiddelde jaarlijkse groei in alle segmenten van boven de 6%.

Retail Payments Revenue Mix and Growth Differ by Region

Vanuit een regionaal perspectief bestaan er aanzienlijke verschillen in welk segment de meeste omzet oplevert. In Noord-Amerika en Azië-Pacific wordt de markt gedomineerd door creditcard betalingen, respectievelijk 63% en 66% met een lichte afname de komende tien jaar. Omzet uit accounts is in deze regio’s respectievelijk goed voor 10% en 17% van de markt, terwijl dit aandeel in West-Europa en het Midden-Oosten & Afrika juist op 48% en 49% ligt. De komende periode zal het aandeel van accounts in West-Europa licht toenemen naar 51%, terwijl het aandeel in het Midden-Oosten en Afrika juist met 10% daalt.

Digital Payments Could Follow Three Potential Growth Scenarios

Digitale betalingen
Technologische vooruitgang, veranderingen in klantgedrag en –behoeftes en initiatieven in wet- en regelgeving zorgen er voor dat wereldwijd de focus steeds meer verschuift naar digitale betalingen. Hoewel duidelijk is dat deze verschuiving de komende periode zichtbaar gaat zijn in de wereldwijde betaalmarkten, is nog lastig te zeggen hoe groot de impact zal zijn. BCG heeft drie scenario’s opgesteld: een gematigd, gemiddeld en sterk scenario (afhankelijk van de mate van adoptie van contactloos betalen, in-app betalingen en browser-based betaalmethodes). Waar digitale betalingen in 2015 6% van de retailmarkt vertegenwoordigden, zal dit aandeel – afhankelijk van het scenario – toenemen tot 8%, 19% danwel 26%.