Waarom kiest de AIOS voor een hypotheek bij Van Lanschot?

26 juli 2022 Banken.nl 4 min. leestijd
Meer nieuws over

Voor Artsen In Opleiding tot Specialist is het vaak lastig om een hypotheek af te sluiten op basis van een tijdelijk contract. Daar waar de meeste banken de standaard richtlijnen volgen, kijken we bij Van Lanschot naar wat er echt mogelijk is.

In deze nieuwe blogserie laat de bank zijn medewerkers aan het woord uit het team van Van Lanschot Healthcare. Deze week een interview met Esther Kok die verantwoordelijk is voor de dienstverlening aan Medisch Specialisten en Artsen In Opleiding tot Specialist (AIOS). Kok legt uit hoe Van Lanschot maatwerkoplossingen biedt om hypotheekaanvragen mogelijk te maken.

Wat speelt er bij een AIOS bij het aanvragen van een hypotheek?

“Als je je geneeskundestudie hebt afgerond en je bent met je specialisatie bezig, is het vaak lastig voor een AIOS om een hypotheek af te sluiten op basis van een tijdelijk contract. Bij Van Lanschot kijken we naar wat er wél kan. Dat komt omdat we een apart team Healthcare specialisten hebben die de zorgmarkt kent en precies weet wat er bij een AIOS speelt in welke fase. Dat maakt het gesprek meteen makkelijker”.

Esther Kok, Van Lanschot

Waar loopt een AIOS tegenaan bij de aankoop van een huis?

“Een specialisatie doen betekent een lange en intensieve opleidingsperiode. Een fijn huis in de buurt van het ziekenhuis is dan extra belangrijk voor het mentale welzijn van AIOS in deze fase."

"Maar de huren zijn hoog en de meeste AIOS voldoen niet aan de eis van een vast contract die grootbanken stellen om een lening of hypotheek te kunnen afsluiten. Bovendien is de markt nu zo overspannen dat je vaak moet overbieden om een huis te kunnen kopen. Terwijl er door de oplopende rente en de stijgende maandlasten juist minder geleend kan worden."

Extra ruimte voor AIOS bij de aanvraag van een hypotheek

“Omdat ik weet wat ze straks ongeveer gaan verdienen, kan ik meer ruimte creëren voor een AIOS die een huis willen kopen. Ik denk dat we breder kijken omdat we niet alleen rekenen met de huidige inkomsten maar ook met het verwachte inkomen over een paar jaar. Een tijdelijk contract hoeft dus geen barrière te zijn om een hypotheek te verstrekken." 

“Wel moeten de maandlasten op het moment dat we een hypotheek verstrekken betaalbaar zijn. Daarom kijken we met maatwerkoplossingen naar de werkelijke lasten en naar de inzet van eigen middelen. Door bijvoorbeeld een deel aflossingsvrij te verstrekken (maximaal 50% van de marktwaarde van de woning) dalen de maandlasten aanzienlijk en ontstaat er meer ruimte in de financiering. En er is altijd een optie om jaarlijks extra af te lossen of de aflossingsvrije lening na de opleiding om te zetten naar een hypotheek met aflossing." 

"Ook hebben de meeste AIOS een DUO schuld die de leencapaciteit beperkt. Wij geven advies hoe ze hier mee om kunnen gaan en of deze schuld beter afgelost kan worden uit eigen middelen of door bijvoorbeeld een schenking. Voordat de AIOS een bod uitbrengt op een woning, beoordelen we de financiële situatie en berekenen we de leencapaciteit op basis van diverse documenten zodat de AIOS weet welke financiële ruimte er is."

“Als medisch specialist staat de gezondheid va de patiënt en een passende zorg voorop. Bij ons staat de financiële gezondheid van klanten voorop."

Persoonlijk aanspreekpunt én goed bereikbaar

“Het grootse verschil met de meeste andere banken is de persoonlijke service. Wij geven een intensieve begeleiding; vanaf het inventariseren van de mogelijkheden en het adviseren van een passende hypotheek tot het passeren bij de notaris. Daarbij kan een AIOS rekenen op een vaste banker en een relatiemanager die ze altijd rechtstreeks kunnen benaderen. Dat kan per telefoon, whatsapp of e-mail. Ook buiten werktijden. En de werktijden van AIOS zijn vaak van ‘s ochtends vroeg tot ’s avonds laat. Daarom ben ik voor AIOS ook ’s avonds bereikbaar als dat nodig is.”

Financieel sparringpartner voor de lange termijn 

“We willen wel echt een financieel sparringpartner zijn voor de lange termijn. Als de AIOS in de toekomst wil toetreden tot een maatschap begeleiden we ze met zowel privé- als zakelijke vraagstukken. En we hebben een groot kennis- en zorgnetwerk dat we graag delen.  Iedere AIOS is welkom! Wel meld ik bij een eerste gesprek altijd dat ik binnen een bepaalde tijd samen wil kijken naar een goed financieel plan voor later. Hoe eerder je daarmee begint, hoe makkelijker het wordt je financiële wensen en doelen te realiseren! Als het goed is, denken mijn klanten bij elk financieel vraagstuk: ‘ik bel Esther wel even’.”

Vertrouwen in de financiële toekomst van medisch specialisten 

“Wij zien de AIOS als een hele belangrijke doelgroep en hebben vertrouwen in hun professionele toekomst. En daarom kunnen alle jonge medici klant bij ons worden zonder dat ze direct veel geld moeten meebrengen om te gaan beleggen.”

“Als medisch specialist staat de gezondheid va de patiënt en een passende zorg voorop. Bij ons staat de financiële gezondheid van klanten voorop. En die financiële planning nemen we je graag uit handen zodat jij je kunt concentreren op waar je goed in bent”.