BNP Paribas wil obesitas bestrijden met gezonde schoolvoeding

26 april 2022 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Goed nieuws voor Jamie Oliver, de befaamde Britse chef die zich al jaren inzet voor gezondere lunchmenu’s op Britse en Amerikaanse scholen. BNP Paribas Cardif en JOGG (Gezonde Jeugd, Gezonde Toekomst) hebben namelijk besloten om samen de schoolomgeving gezonder te maken; het tweetal wil gezondere voeding en het drinken van water stimuleren. Hiervoor worden de initiatieven Dorstbar en Kokkerelli uitgebreid.

JOGG streeft naar een ‘leefstijltransitie’ van ongezond naar gezond leven en probeert daarvoor de fysieke en sociale leefomgeving van jongeren gezonder te maken. Een missie die dus op steun kan rekenen van BNP Paribas Cardif. De verzekeraar hoopt met de samenwerking het wereldwijde obesitasprobleem aan te pakken.

“Als verzekeraar die mensen beschermt wil BNP Paribas Cardif zijn klanten en medewerkers middelen bieden om hun gezondheid en die van hun gezin te beschermen. Door JOGG te ondersteunen maken we de schoolomgeving gezonder met als doel obesitas en overgewicht de wereld uit te helpen.”

BNP Paribas wil obesitas bestrijden met gezonde schoolvoeding

Een belangrijk doel, want uit cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie blijkt namelijk dat 39% van de volwassenen in 2016 overgewicht had en dat 13% zwaarlijvig was. Het aantal kinderen en adolescenten van 5 tot 19 jaar met overgewicht en obesitas is de afgelopen jaren ook sterk gestegen: van slechts 4% in 1975 tot iets meer dan 18% in 2016. Daarnaast heeft de coronapandemie aangetoond dat mensen met overgewicht of obesitas een groter gezondheidsrisico lopen.

Kennis maken met voedsel

Om dat probleem te bestrijden wordt de pilot Dorstbar opgeschaald en het educatieve programma Kokkerelli uitgebreid in de regio Limburg. Met Dorstbar – een co-creatie van JOGG en scholieren – moeten watertappunten aantrekkelijker gemaakt worden waardoor scholieren ook op school meer water zouden drinken en het tappunt als ontmoetingsplek ervaren.

Met de hulp van BNP Paribas Cardif kan JOGG ervoor zorgen dat de pilot wordt opgeschaald naar meer scholen zodat er meer data en inzichten wordt verkregen, met als uiteindelijke doel dat het concept toepasbaar wordt gemaakt voor alle vmbo- en mbo-scholen in Nederland.

Daarnaast kan dankzij de samenwerking het programma van Kokkerelli in Limburg een boost krijgen naar andere regio’s in Nederland. Via het programma maken basisscholieren van groep 5 tot 8 kennis met de gehele voedselketen van grond tot mond. Kinderen leren daardoor waar voeding vandaan komt en wat het effect van voeding op hun gezondheid is. Ook gaan zij groenten en fruit op locatie bij de teler en in de keuken zien, voelen, ruiken, bereiden en proeven.