BNP Paribas en Rabobank steken miljoenen in insectenkweker

25 februari 2022 Banken.nl 3 min. leestijd
Profielen
Meer nieuws over

Insectenkwekerij Protix heeft in een nieuwe kapitaalronde nog eens €50 miljoen opgehaald. Onder andere BNP Paribas, vermogensbeheerder Monaco Asset Management en de Luxemburgse durfinvesteerder European Circulair Bioeconomy Fund staken hun geld in het bedrijf uit Bergen op Zoom. Naar verluidt mikt Protix binnenkort op een grotere investeringsronde waarna ook een beursgang moet plaatsvinden.

De vier nieuwe investeerders krijgen in ruil voor hun financiering een belang in de onderneming. Over de waarde daarvan wil Protix niks kwijt, omdat daaruit een waardering van het bedrijf valt op te maken.

Aan de huidige investeringsronde deden ook de bestaande aandeelhouders mee, waaronder Rabobank, het overheidsfonds Invest-NL en het Utrechtse visserij-investeringsfonds Aqua-Spark. Al met al komt de totale investering volgens Protix-directeur Kees Aarts uit op iets meer dan €120 miljoen. De insectenkweker wil met behulp van de kapitaalinjectie productielocaties in de Verenigde Staten, Canada, het Verenigd Koninkrijk en Midden- en Oost-Europa opstarten.

BNP Paribas en Rabobank steken miljoenen in insectenkweker

De lange termijn

Aarts claimt dat Protix 80% marktaandeel heeft in het kweken van insecten die als voer dienen voor pluimvee, vissen en andere dieren. Het bedrijf kweekt maden van de zwarte soldaatvlieg op voedingsresten. Dit ‘eiwitrijke product’ wordt vervolgens afgenomen door onder andere viskwekers en veehouders.

Protix heeft momenteel één productielocatie van 15.000 vierkante meter in Bergen op Zoom. Het Financieele Dagblad schrijft dat het bedrijf bij de opening in 2019 een omzet van €15 tot €20 miljoen voorspelde. In werkelijkheid realiseerde de insectenkweker in 2020 een omzet van €5,7 miljoen en draaide het bedrijf in dat jaar een verlies van €13,5 miljoen.

De jaarcijfers geven volgens Aarts echter een vertekend beeld, omdat Protix immers nog steeds een startende onderneming is. “Onze aandeelhouders zitten erin voor de lange termijn”, legt de Protix-directeur tegenover het FD uit. “Wij willen het alternatief leveren voor vismeel, soja en palmolie. Wij maken duurzame eiwitten uit voedselresten. Daarmee leveren we een oplossing voor overbevissing en ontbossing.”

De rode cijfers over 2020 zijn volgens de directeur dan ook geen verlies, maar een investering. Aarts stelt dat de vraag naar Protix-insecten groot is. Hij verwacht dit jaar dan ook wederom een omzetstijging van 20 tot 30%. De productie voor het lopende jaar zou al voor 80% verkocht zijn.

Wind in de rug

Het FD schrijft dat de insectenkweker de politieke wind in de rug heeft. De Europese Unie schrapte onlangs het verbod op het gebruik van diermeel in diervoering, waardoor de afzetmarkt voor Protix aanzien groeide. Ook keurde de EU de eerste levensmiddelen met insecten goed voor menselijke consumptie. “Die insecten leveren wij ook”, aldus Aarts.

Daarnaast is “in de wereldwijde wedloop naar alternatieve eiwitbronnen” de Zuid-Afrikaanse concurrent AgriProtein afgehaakt. “Failliet”, stelt Aarts tegenover de krant. Hoewel ook het Franse Ynsect de eerste plek claimt in de insectenmarkt, is daar volgens de Protix-directeur niks van waar. “Daarin is €400 miljoen geïnvesteerd, maar zij hadden in 2020 slechts €400.000 omzet.”