Miljoenste leerling 'financieel weerbaar' gemaakt met lesmateriaal de Volksbank

10 maart 2022 Banken.nl 2 min. leestijd

De Volksbank heeft met zijn financieel educatieprogramma Eurowijs een mijlpaal behaald: maar liefst één miljoen kinderen hebben kennisgemaakt met het lesmateriaal waarmee ze leren hoe ze slim kunnen omgaan met geld. De miljoenste leerling zit op de Jenaplanbasisschool Klavertje vier in Oudewater; Eurowijs-initiatiefnemer Hilde Krens verraste hen met een taart.

Jaarlijks helpt de Volksbank ruim 200.000 kinderen om slim om te gaan met geld. Omdat financiële educatie niet standaard in het curriculum zit, besloot de bank in 2015 om de financiële weerbaarheid van leerlingen in het basis-, middelbaar en speciaal onderwijs te vergroten. Inmiddels gebruiken meer dan één op de drie basisscholen het (gratis) lesmateriaal.

Krens – die naast haar Eurowijs-werkzaamheden ook Manager Financiële Educatie bij de Volksbank is – legt uit dat Klavertje vier bij de start van het educatieve programma nauw betrokken was bij het uitproberen van het lesmateriaal. “We zijn inmiddels bijna tien jaar verder en hebben nu voor alle kinderen een hoogwaardig en populair lespakket. Zelfs voor kleuters.”

Miljoenste leerling 'financieel weerbaar' gemaakt met lesmateriaal de Volksbank

Het lesmateriaal van Eurowijs omvat werkboekjes en placemats voor de leerlingen en een geldposter voor in de klas. Tevens wordt het lesmateriaal verder verlevendigd met behulp van filmpjes op het digibord. “Kinderen vinden de lessen vooral erg leuk en blijken er veel van op te steken”, aldus Krens. Overigens ontvingen de kinderen – naast een lekkere taart en een Eurowijs spaarpot – ook een speciale gastles van medewerkers van de Volksbank.

Duidelijke behoefte

Volgens Krens voorzien de lessen en het lesmateriaal van Eurowijs in een duidelijke behoefte. “Door kinderen nu al te leren goed met geld om te gaan, verminderen we de kans op financiële problemen op latere leeftijd. Dat is een feit. Fijn is ook dat de leerkrachten onze lesmaterialen hoog waarderen waardoor deze enthousiast worden opgenomen in het lesprogramma.”

De Eurowijs-initiatiefnemer is vooral trots dat het lesprogramma al zoveel kinderen heeft bereikt. “Maar het werk is nooit gedaan. Want elk jaar beginnen zo’n 150.000 kinderen op de basisschool. En op jonge leeftijd leren goed met geld om te gaan, scheelt later een hoop zorgen.”