Oversluiten hypotheek groeit sterk in populariteit

08 april 2022 Banken.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Huizeneigenaren lijken de voordelen van het oversluiten van een hypotheek nu echt ontdekt te hebben, zo blijkt uit cijfers van het Hypotheek Data Netwerk (HDN). In december vorig jaar was er al een opvallende stijging te zien in het aantal hypotheekaanvragen - een stijging die met name was toe te schrijven aan het aantal oversluiters. Ook begin 2022 is het oversluiten van de hypotheek ongekend populair. Huizeneigenaren willen de huidige lage rente meepakken en zo hun maandlasten flink verlagen.

Januari van dit jaar was dan ook de drukste januari van de afgelopen jaren op de hypotheekmarkt. De aangekondigde renteverhoging zorgde ervoor dat er ruim 38% meer hypotheekaanvragen werden gedaan, vergeleken met dezelfde maand een jaar eerder.

Het is niet gek dat het oversluiten van de hypotheek zo populair is, de besparingen liegen er namelijk niet om. Een gemiddeld huishouden kan al snel enkele honderden euro’s per maand besparen, maar dat kan ook oplopen tot boven de € 1000 per maand.

Oversluiten hypotheek groeit sterk in populariteit

Oversluiters domineren de hypotheekaanvragen

Er is een extreme stijging te zien in het aantal hypotheekaanvragen. Dit is niet afkomstig van de kopersmarkt, waar de stijging slechts 2% is ten opzichte van vorig jaar. Kijken we verder terug in de gegevens van het HDN, dan is het aantal hypotheekaanvragen op de kopersmarkt de afgelopen vier jaar zelfs met 3% gedaald.

Waar komt die extreme stijging dan wel vandaan? Die stijging blijkt te worden veroorzaakt door huizenbezitters die hun hypotheek oversluiten of een tweede hypotheek afsluiten. Uit cijfers van het HDN blijkt dat 22.335 aanvragen vanuit de kopersmarkt komen, de overige 32.224 aanvragen komen van de niet-kopersmarkt.

Toch is er nog een flink deel van de huizenbezitters die denkt niet in aanmerking te komen voor het oversluiten van hun hypotheek, of men denkt dat het ze niets oplevert of vinden het simpelweg teveel gedoe. Onderzoek van SNS toont echter aan dat een gemiddeld huishouden € 224 per maand kan besparen met een oversluiting. 

Blijft hypotheek oversluiten interessant met hogere hypotheekrentes?

De hypotheekrentes stijgen inmiddels langzaam maar zeker sinds het laatste kwartaal van 2021. Juist dat maakte het oversluiten van hypotheken voor particulieren erg interessant in de afgelopen maanden. Zij profiteren nog massaal van de lagere hypotheekrente. Zolang de boete voor het oversluiten en de besparing op de hypotheekrente terug te verdienen zijn, zal het oversluiten van de hypotheek nog interessant zijn. Maar hoe lang blijft dit nog zo? 

Naar verwachting blijft de populariteit nog aanhouden. Het online zoekgedrag naar onafhankelijk hypotheekadvies zit immers nog steeds in de lift.