Openen bankenrekening makkelijker gemaakt voor vluchtelingen

06 april 2022 Banken.nl 2 min. leestijd

Het wordt voor Oekraïense vluchtelingen makkelijker om bij Nederlandse banken en betaaldienstverleners een bankrekening te openen. Aanbieders van betaalrekeningen laten weten klaar te staan om vluchtelingen ‘financieel’ op te vangen.

Oekraïners hadden voorheen grote moeite om een bankrekening in Nederland te openen, omdat het land van afkomst geen lid van de Europese Unie is. Ook moesten banken vanwege fraudebestrijding de afgelopen jaren juist strenger zijn bij het aannemen van nieuwe klanten. Bancaire toezichthouders hebben daarom de regels en richtlijnen voor het verstrekken van betaalrekeningen tijdelijk versoepeld. Een belangrijke uitkomst voor vluchtelingen; zij hebben namelijk een betaalrekening nodig om leefgeld te ontvangen en om boodschappen mee te betalen.

Bij iedere betaalrekening zit een IBAN, een betaalpas en een mogelijkheid om via een de app bankzaken te regelen. Overboekingen van en naar het buitenland zijn ook mogelijk. Op de websites van Betaalvereniging Nederland en van de Nederlandse Vereniging van Banken staan informatiepagina’s met praktische uitleg, adviezen en instructies. Aldaar kunnen vluchtelingen ook informatie vinden bij welke financiële instellingen zij terecht kunnen voor een betaalrekening.

Openen bankenrekening makkelijker gemaakt voor vluchtelingen

“Voor mensen die hier naartoe zijn gekomen uit angst voor geweld en met een minimum aan bezittingen is het belangrijk dat zij hier een zo gewoon mogelijk leven kunnen leiden”, stelt NVB-voorzitter Medy van der laan. “Daar hoort toegang tot het betalingsverkeer bij.” Gijs Boudewijn, directeur van de Betaalvereniging, legt uit dat alle partners alles op alles hebben gezet om dit in korte tijd snel en adequaat te organiseren “Wij zijn blij dat met elkaar deze bijdrage kunnen leveren.”

Stroomlijnen

De Betaalvereniging, de NVB en hun leden hebben in overleg met toezichthouders, de overheid, gemeenten, hulp- en sectororganisaties hun processen gestroomlijnd om de verwachte grote aantallen vluchtelingen te kunnen helpen. Om een betaalrekeningen te openen vragen financiële dienstverleners om een geldig Oekraïens biometrisch paspoort of identiteitskaart en veelal ook om een BSN. Gemeenten zorgen er daarom voor dat Oekraïense vluchtelingen bij aankomst in Nederland worden ingeschreven en een BSN-nummer ontvangen.

Vluchtelingen die nog geen rekening kunnen openen – bijvoorbeeld omdat ze nog geen geldig paspoort hebben – komen in aanmerking voor een tijdelijke prepaid betaalpas van de gemeente waar ze verblijven. De gemeente kan via een dergelijke betaalpas leefgeld ter beschikking stellen, waarmee de pashouder zijn of haar dagelijkse boodschappen kan afrekenen of andere betalingen mee kan verrichten.