ING stopt per direct met financieren olie- en gasontginning

24 maart 2022 Banken.nl 2 min. leestijd

ING heeft aangekondigd per direct te stoppen met de financiering van de zoektocht naar én ontginning van nieuwe olie- en aardgasvelden. Tegelijkertijd wil de bank tegen 2025 zijn investeringen in duurzame energieprojecten – waaronder windmolenparken en zonne-energie – met 50% uitbreiden.

De bank laat weten dat het de afgelopen jaren al stappen heeft gezet om 60% van zijn energiefinanciering uit duurzame energie te laten bestaan. “De stappen die we nu zetten met onze financieringsmogelijkheden toont dat we serieus werk maken van de energietransitie”, legt Michiel de Haan (hoofd van de energiesector van ING) uit tegenover de NOS.

Daarnaast verwacht ING enerzijds dat de vraag naar groene energie de komende jaren flink zal stijgen, anderzijds dat de vraag naar gas en olie juist zal dalen. De bank stelt dan ook dat de bestaande gas- en olievelden aan die toekomstige vraag kunnen voldoen. “De beste manier om minder afhankelijk te zijn van fossiele energie is zorgen voor betaalbare groene alternatieven”, aldus De Haan.

ING stopt per direct met olie- en gasontginning

Niet ‘te snel’ stoppen

Overigens betekent de aankondiging niet dat ING volledig uit de fossiele energiesector stapt. Om de toelevering van energie veilig te stellen, blijft de bank nog wel krediet verstrekken voor bijvoorbeeld olie- en gaspijpleidingen.

Volgens ING-hoofdbedrijfsethiek Arnaud Cohen Stuart volgt de bank met de aangekondigde stappen de aanbevelingen van het Internationaal Energieagentschap op. “Die adviseur waarschuwde vorig jaar nog dat er geen nieuwe gas- en olievelden moeten worden ontgonnen om de opwarming van de aarde tot 1,5 graad te beperken. Maar als de ontwikkeling van bestaande olie- en gaswinningsprojecten volledig stopt, daalt de productie van die brandstoffen te snel”, aldus Cohen Stuart.  

Desondanks verschuiven de financieringen van ING de afgelopen jaren steeds meer naar het duurzame spectrum. Zo investeerde de bank in 2021 €7,2 miljard in hernieuwbare energie (tegenover €4,9 miljard in 2018) en €3,3 miljard in energie- en elektriciteitsdistributie (€2,3 miljard in 2018). In dezelfde periode daalde de investeringen in gas van €2,3 miljard naar €1,5, bedroeg de financiering van steenkool nog maar €87 miljoen (€230 miljoen in 2018) en wordt er sinds 2019 geen geld meer gestoken in olie (€9 miljoen in 2018).