BUX: ‘Vrouwelijke beleggers spreiden optimaal’

23 maart 2022 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel

Dat het aantal vrouwelijke beleggers flink toeneemt (+174% ten opzichte van 2020) was al langer bekend. Minder bekend echter, is hoe deze nieuwe beleggersgroep zijn geld precies investeert. Wat blijkt (uit onderzoek van BUX)? De Nederlandse vrouwelijke belegger spreidt optimaal.

De vrouwelijke belegger eist tegenwoordig steeds meer haar plek op binnen de financiële markten. Afgelopen jaar nam het aantal vrouwelijke beleggers niet alleen een flinke toevlucht, ook het totaal aangehouden vermogen verviervoudigde. Daarnaast komt uit het onderzoek naar voren dat bijna één op de drie vrouwen belegt in Exchange Traded Funds (ETF’s) en daarmee kiest voor een typerend beleggingsproduct voor vermogensopbouw op de lange termijn.

Uit de top tien van meest populaire ETF’s blijkt dat vrouwelijke beleggers enerzijds kiezen voor klassieke en (wereldwijd) gespreide ETF’s (zoals de S&P 500), anderzijds zijn ETF’s met een focus op duurzaamheid en technologische ontwikkeling in trek (bijvoorbeeld ‘Automation & Robotics en ‘Sustainable Future of Food’).

Vrouwelijke beleggers spreiden optimaal

Kijkend naar de top tien beleggingsproducten onder vrouwen, blijken met name tech-aandelen populair te zijn  De eerste plaats wordt bezet door de Nederlandse fintech-reus Adyen. Andere bekende tech-namen zijn ASML, ASM International, Tesla en Just Eat Takeway. Daarnaast betreedt bitcoin als nieuwkomer de top tien; sinds de toevoeging van cryptovaluta in de BUX Zero app investeert de vrouwelijke belegger steeds vaker in digitale valuta’s .

Heft in eigen hand

Het is volgens Angelika Dehmel, Content Lead bij BUX, een goed teken dat steeds meer vrouwen de afgelopen jaren zijn begonnen met beleggen. “We willen laten zien dat beleggen voor iedereen is. Vaak is het een gebrek aan zelfvertrouwen dat veel vrouwen ervan weerhoudt om de eerste stappen op de beurs te nemen.”

“Vanuit BUX begeleiden we iedereen die voor het eerst begint met beleggen door toegankelijke en jargonvrije informatie te delen over alles wat met beleggen te maken heeft. Hiermee werken we ook samen met partners zoals ELFIN (een platform in Nederland en België dat zich richt op het verschaffen van financiële kennis voor vrouwen). Daarmee stellen we al onze klanten in staat om het heft over hun financiële toekomst in eigen hand te nemen.”