ING vult stroppenpot uit vrees hypotheekwanbetalingen door inflatie

08 februari 2022 Banken.nl 2 min. leestijd

ING heeft €346 miljoen opzij gezet om het mogelijke risico op te vangen dat klanten hun hypotheek niet meer kunnen betalen. De bank ziet dat zijn hypotheekklanten door de hoge inflatie steeds meer geld kwijt zijn aan energie en voedsel, waardoor een deel van hen mogelijk geen geld meer overhoudt om de hypotheek te kunnen betalen.

In januari liep de inflatie in Nederland volgens de voorlopige cijfers van het CBS op naar 7,6%: de hoogste inflatie in decennia. Hoewel het aantal klanten met betalingsproblemen nog niet is opgelopen, verwacht ING wel dat dit binnenkort gaat gebeuren. “De inflatie is gigantisch opgelopen”, legt ING-CEO Steven van Rijswijk uit. “Consumenten moeten meer betalen voor dezelfde producten. Klanten die al in de problemen zitten, kunnen daar last van krijgen. Daarom hebben we extra geld in de stroppenpot gestopt."

Ondanks deze behoorlijke tegenvaller nam de omzet van ING toe: in totaal groeide de winst in 2021 met maar liefst 92%, tot €4,8 miljard. Een winst die hoger had kunnen uitvallen. De bank moest namelijk €180 uitrekken om klanten te compenseren die in het verleden te veel rente hebben betaald over consumptieve leningen. Tevens moest ING geld opzij zetten voor het afstoten van de consumentenbank in zowel Frankrijk als Oostenrijk.

ING vult stroppenpot uit vrees hypotheekwanbetalingen door inflatie

Wachten

Hoewel de inflatie oploopt, verwachten experts niet dat de ECB binnenkort een renteverhoging aankondigt. Tegenover de NOS stelt ING-hoofdeconoom Carsten Brzeski dat de huidige inflatiecijfers de discussies binnen de ECB verhitten. “Het maakt dat de duiven stiller zijn geworden en het speelt haviken in de kaart.” Brzeski legt uit dat duiven een los monetair beleid willen (lage rentes waardoor geld goedkoop is en de economie wordt gestimuleerd), terwijl haviken juist voor hogere rentes zijn om de inflatie te beteugelen.

De ING-econoom noemt het huidige monetair beleid van de ECB nog ‘duivig’. “Een heel lage rente en met opkoopprogramma’s die duizenden miljarden in de economie pompen, wat de rente nog verder drukt.” Dit duivige beleid moet de economie stimuleren en zorgen dat mensen en bedrijven geld blijven uitgeven. Pas als alle opkoopprogramma’s van de ECB afgebouwd zijn, komt er volgens Brzeski een renteverhoging in beeld.

De econoom stelt dat dat de haviken zullen aandringen op een discussie over het volledig beëindigen van de opkoopprogramma en over een eerste renteverhoging. Zo roept onder andere DNB-president Klaas Knot de ECB op om zo snel mogelijk te stoppen met het opkopen van obligaties.

Desondanks verwacht Brzeski geen conclusie in de discussie tussen de ‘vogels’. “De ECB kijkt altijd heel nauw naar de eigen ramingen, en de nieuwe komen pas in maart. De ECB kennende wachten ze met echte beslissingen tot dat moment.”