Raisin: ‘Inflatie kost Nederlandse spaarders ruim één miljard in oktober’

15 november 2021 Banken.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

De hoge inflatie blijft de gemoederen wereldwijd bezighouden: in Amerika heeft de inflatie (6,2%) het hoogste punt in ruim dertig jaar bereikt en ook in Nederland steeg de inflatie tot het hoogste niveau sinds april 2002. Maar wat betekent dit percentage precies voor de koopkracht van Nederlandse spaarders? Raisin berekende het.

Volgens het spaarplatform krijgen consumenten steeds meer te maken met oprukkende prijzen, terwijl ze er “niets voor terugkrijgen” in de vorm van een spaarrente. Raisin berekende – middels de officiële spaarcijfers van De Nederlandsche Bank – dat het totale spaarvermogen van Nederlandse huishoudens neerkomt op een bedrag van circa €410 miljard. Daarvan staat €350 miljard op dagelijks opvraagbare spaarrekeningen en €61 miljard op spaarrekeningen met een vaste looptijd.

Bij een gemiddelde jaarlijkse spaarrente (in september) van 0,01% op dagelijkse opvraagbare spaarrekeningen, levert het spaargeld in Nederland ongeveer €3 miljoen aan rente op per maand. De €61 miljard op spaarrekeningen met een vaste looptijd levert met een gemiddelde rente van 1,7% per maand €86 miljoen op. Al met al komt het erop neer dat in oktober €89 miljoen aan rente wordt bijgeschreven.

Inflatie kost Nederlandse spaarders ruim één miljard in oktober

“Een inflatie op jaarbasis van 3,4% betekent voor de maand oktober een koopkrachtverlies van 0,283% (3,4% delen door twaalf).” Met spaartegoeden van €411 miljard komt dit neer op een bedrag van €1,165 miljard. Het spaarplatform stelt dan ook dat de bijgeschreven rente niet meer is dan een druppel op een hete ‘spaarplaat’. “Zetten we de koopkrachtverliezen door inflatie af tegen de bijgeschreven rente, wordt duidelijk dat Nederlanders momenteel gemiddeld in één maand al evenveel verliezen als de jaarlijkse spaarrente-compensatie (circa €1 miljard).”

Wrang

Eelco Habets, Country Manager Nederland van Raisin, noemt het wrang om te zien dat Nederlanders in één maand tijd dik één miljard aan koopkracht verliezen. “Hier staat slechts €89 miljoen aan aangegroeide rente tegenover. De lage rentes in Nederland raken spaarders direct in hun portemonnee. Er is veel ophef over negatieve rentes voor vermogende spaarders, maar ook nulrentes voor kleine spaarders kosten veel geld – iedere maand weer.”