Mastercard introduceert 'Track Instant Pay'

31 januari 2022 Banken.nl 1 min. leestijd

Mastercard heeft een virtuele betaalkaart geïntroduceerd, die gebruik maakt van machine learning en ‘straight-through processing’. Daarmee kunnen leveranciersfacturen direct worden betaald.

Het betalings- en technologiebedrijf legt uit dat “langzame en inefficiënte” betalingsprocessen veel bedrijven hinderen, omdat ze enerzijds de cashflow van leveranciers aantasten en anderzijds tijdrovend zijn voor de kopende partij. Andere betaalmethoden vereisen vaak dat kopers gevoelige bankinformatie vrijgeven, wat extra complexiteit met zich meebrengt.

Om dit probleem definitief te verbannen lanceert Mastercard dus zijn Track Instant Pay, dat volgens het betaalbedrijf op een “veilige en slimme” manier een betaling kan autoriseren zodra een factuur wordt ingediend.

Virtuele betaalkaart van Mastercard maakt instant B2B-payments mogelijk

Machine learning-technologieën analyseren daarbij de facturen en identificeren vervolgens de rekeningen die “waarschijnlijk worden afgewezen”. Facturen die wel worden geautoriseerd worden dezelfde dag nog uitbetaald. Met behulp van ‘straight-through processing’ worden digitale betalingen vervolgens rechtstreek naar de bankrekening van een leverancier gestuurd via een virtuele Mastercard-kaart, zonder dat er een handmatige actie aan te pas komt.

Volgens Ron Shultz, EVP New Payment Flows bij Mastercard, zorgen vertraagde betalingen voor aanzienlijke uitdagingen voor bedrijven op financieel en operationeel gebied. “Track Instant Pay verhelpt deze pijnpunten door inkopers en leveranciers in staat te stellen hun handmatige betalingsprocessen te automatiseren. Hierdoor worden kostbare tijd, werkkapitaal en keuzemogelijkheden vrijgemaakt.”