Europese Commissie stelt invoering SFDR-verordening met half jaar uit

22 december 2021 Banken.nl 2 min. leestijd

De Europese Commissie heeft aangekondigd dat de invoering van de zogenoemde ‘level 2’ van de SFDR-verordening wordt uitgesteld met een halfjaar tot 1 januari 2023. De Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR) omvat Europese regels die de financiële sector tot openbaarheid dwingt met betrekking tot duurzaamheid.

Ondanks de vertraging claimt de Autoriteit Financiële Markten dat het per maart 2022 klaar staat om actie te ondernemen als er sprake is van “flagrante misstanden” bij de implementatie van de wet. Tegenover het Financieele Dagblad stelt Tanya Pieters-Gorissen (Hoofd Toezicht voor de Vermogensbeheersector bij de AFM) dat de sector voldoende handvatten heeft om aan de slag te gaan met de nieuwe regelgeving en er dus geen tijd is om achterover te leunen.

Het tweede deel van de SFDR-regels zou oorspronkelijk in juli 2022 in werking treden. De nieuwe regels moeten greenwashing tegengaan en verplichten vermogensbeheerders, banken en verzekeraars om hun financiële producten opnieuw te evalueren en te labelen.

Europese Commissie stelt invoering SFDR-verordening met half jaar uit

De vertraging heeft te maken met een nieuw rapport (het Concept Regulatory Technical Standards) dat door Europese Toezichthouders op 22 oktober werd ingediend bij de Europese Commissie. De EC heeft echter meer tijd nodig om dit concept goed te keuren en is daarom overgegaan om de toepassingsdatum voor de tweede keer uit te stellen.

Een lange weg te gaan

Hoewel de vermogensbeheersector zich de afgelopen “een slag in de rondte heeft gewerkt” om op tijd klaar te zijn voor de implementatie van de nieuwe verordening, is de AFM volgens het FD nog niet bepaald tevreden over de geboekte progressie.

De krant schrijft dat de transparantie (wat de AFM betreft) nog “altijd te wensen overliet en de gebruikte data om de duurzaamheid soms van bedenkelijke kwaliteit waren”. “Er is nog een lange weg te gaan voor vermogensbeheerders, constateerde de beurswaakhond, die allerhande suggesties deed voor verbetering.”