BLG Wonen: ‘Woningtoegankelijkheid bereikt historisch dieptepunt’

11 november 2021 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Het aantal mensen dat binnen één jaar een woning vindt is verder afgenomen. Uit onderzoek van BLG Wonen blijkt dat slechts één op de drie Nederlanders (30%) binnen twaalf maanden een huis vindt dat past bij hun wensen en beschikbare financiën. Vorig jaar ging het nog om 36%. Hoewel het toegankelijkheidspercentage voor de huursector (44%) hoger ligt, noemt de hypotheekverstrekker de woontoegankelijkheid “voor beiden knellend laag”.

In zijn Woontoegankelijkheidsmonitor wijst BLG Wonen tevens naar de lage toegankelijkheid buiten de Randstad; Alleen Zuid-Holland (28%) scoort lager dan Zeeland (29%), Limburg (31%) en Flevoland (31%). Volgens Frank Soede, directeur BLG Wonen, is een historisch dieptepunt bereikt. “Niet eerder was de woontoegankelijkheid zo laag. Daarmee zijn de kansen voor Nederlanders nog nooit zo ongelijk geweest.”

Het woontoegankelijkheidspercentage laat in 2020 een scherpe daling van 17% zien. Waar het aantal kopers sinds 2015 toeneemt, voorziet het huidige beschikbare woningaanbod hen niet meer in deze behoefte. Het is volgens de onderzoekers de belangrijkste verklaring voor de daling van de woontoegankelijkheid. Gezien de lage scores in de steden én provincie, claimen de onderzoekers dat het ook echt een landelijk probleem is.

Woontoegankelijksheidsmonitor

Woontoegankelijkheidsnorm

Hoewel de woontoegankelijkheid van de huurmarkt relatief gezien ‘hoog’ scoort met 44%, beperkt die hogere toegankelijkheid zich volgens Soede tot de vrije huursector. “En alleen voor hen met budget voor huren boven de €1.000 - €1.200, want in dit segment is vrijwel altijd een woning te vinden. Het is echter de vraag in hoeverre wonen dan nog betaalbaar is. Nederland telt inmiddels vele duurhuurders, met toenemende woonlasten.”

BLG Wonen pleit dan ook voor een landelijke woontoegankelijkheidsnorm. “Iedereen wil gaan bouwen”, legt Soede uit. “Maar als we deze en andere plannen niet toetsen op hun bijdrage aan de toegankelijkheid voor verschillende doelgroepen, dan is het maar de vraag of meer mensen een passende plek vinden op de woningmarkt.”

De hypotheekverstrekker is van mening dat de woontoegankelijkheid van heel Nederland in 2030 op gemiddeld 50% moet liggen. Dit houdt in dat één op de twee woningzoekenden binnen één jaar een geschikte woning moet kunnen vinden.