De Volksbank keert €249 miljoen aan dividend uit

26 oktober 2021 Banken.nl 1 min. leestijd
Profiel

De Volksbank heeft – na een ‘vertraging’ van anderhalf jaar– het resterende dividend over 2019 en het dividend over 2020 uitgekeerd aan zijn aandeelhouder NLFI. De bank kondigde in zijn halfjaarbericht al aan dat het voornemens was om in oktober het dividend uit te betalen.

De ‘vertraging’ heeft te maken met het algehele verzoek van de Europese Centrale Bank (ECB) aan Europese banken om geen dividend uit te keren tijdens de coronapandemie. De ECB verwachtte van de banken dat zij “alle zeilen zouden bijzetten” om bedrijven door de economische crisis heen te helpen. Ook De Nederlandsche Bank onderschreef de oproep. Op 23 juli 2021 besloot de ECB om de aanbeveling niet verder te verlengen tot na september van hetzelfde jaar.

Het geserveerde resterende dividend over 2019 bedraagt €145 miljoen, na een gedeeltelijke uitbetaling van €20 miljoen in april 2021. Het gereserveerde dividend over 2020 bedraagt in totaal €104 miljoen. De Volksbank geeft aan dat het gereserveerde dividend als schuld op de balans stond, waardoor de uitkering geen invloed heeft op de kapitaalpositie van de bank.

De Volksbank keert €249 miljoen aan dividend uit

Tevens stelt de bank dat de dividenduitkering in de “positieve impact past”, die De Volksbank met zijn strategie (‘beter voor elkaar – van belofte naar impact’) wil realiseren voor zowel klant, maatschappij, medewerkers als de aandeelhouder. “Vanuit de gedeelde waarden aanpak is het streven doorlopend balans aan te brengen tussen deze belanghebbenden.”