ECB verzoekt banken periode voor opschorten dividend te verlengen

29 juli 2020 Banken.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

De Europese Centrale Bank (ECB) roept alle Europese banken formeel op om de rest van het jaar geen dividend meer uit te keren. Hetzelfde geldt voor het inkopen van eigen aandelen. Aanvankelijk liep het verzoek om beide niet te doen tot 1 oktober. Volgens Frankfurt hebben banken alle middelen nodig om de economie van kapitaal te blijven voorzien. 

Slecht nieuws voor aandeelhouders van Europese banken. Zij hoeven namelijk nog tenminste tot het einde van het jaar niet te rekenen op uitkering van dividend. De ECB deed in maart reeds een oproep om geen dividend uit te keren en stelde als voorlopige einddatum 1 oktober. Nu vraagt Frankfurt de banken om die periode te verlengen tot in elk geval het einde van het jaar. Ook die datum staat dus nog allesbehalve vast als einddatum. 

De reden is inmiddels bekend. De ECB wil dat banken al hun middelen inzetten om de economie draaiende te houden, onder meer door het verstrekken van leningen aan bedrijven die zonder extra liquiditeit mogelijk zouden omvallen. Dat betekent voorlopig geen winstuitkering over de boekjaren 2019 en 2020. Ook mogen banken geen eigen aandelen inkopen. In de basis is het overigens geen verbod, maar een advies. 

Sinds de financiële crisis hebben banken hard gewerkt aan het opbouwen van buffers en volgens de ECB met succes. Europese banken zijn een stuk weerbaarder dan pakweg dertien jaar geleden. Maar de toekomst is ongewis. Niemand weet nog hoe lang het nieuwe coronavirus blijft woekeren dan wel opnieuw oplaait en in welke mate. 

Hoewel de kapitaalbuffers stevig zijn, teren de banken hier gemiddeld genomen wel op in momenteel. Frankfurt geeft in een begeleidend schrijven echter aan dat banken de tijd zullen krijgen om hun reserves weer aan te vullen. Daarbij zijn zij natuurlijk wel afhankelijk van economisch tij. 

Situatie Rabobank

Interessant is ook wat dit voor certificaathouders van Rabobank gaat betekenen. Rabobank zit in een iets andere positie dan de meeste banken, omdat de bank feitelijk niet beursgenoteerd is. Wel kent de coöperatieve bank verschillende beursgenoteerde beleggingsproducten zoals de Rabo-certificaten. Al in april kondigde de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) stappen aan tegen Rabobank, omdat het verzoek van de ECB uitsluitend op aandelen betrekking zou hebben en niet op deze certificaten. Ook oud-wielrenner Gert-Jan Theunisse liet zich hierover al horen. In juli gaf de bank echter aan bij het besluit te blijven