5 banken begeleiden beursgang chemiebedrijf IMCD

11 juni 2014 Banken.nl 1 min. leestijd

Private equity bedrijf Bain Capital gaat chemiebedrijf IMCD in de komende maanden naar de beurs brengen. Vijf banken zijn ingeschakeld om de beursgang in goede banen te leiden: Deutsche Bank, Goldman Sachs, Rabobank, HSBC en Rothschild.

IMCD, dat voluit Internatio-Müller Chemical Distribution heet, produceert een breed assortiment chemicaliën die onder meer worden gebruikt in de industrie, voeding, medicijnen en persoonlijke verzorgingsproducten. Het bedrijf telt ruim 1.400 medewerkers wereldwijd en is actief in meer dan 30 landen in Europa, Afrika, Azië en in Brazilië. Het hoofdkantoor van IMCG is gevestigd in Rotterdam.

Zakenbanken begeleiden beursgang chemiebedrijf IMCD

In 2010 kwam IMCD in handen van het management en Bain Capital, de grootste aandeelhouder*. Ruim vier jaar later wil het Amerikaanse private-equityhuis IMCD naar de Amsterdamse beurs (Damrak) brengen. Met de IPO verwacht de distributeur van chemicaliën tussen de €350 tot €500 miljoen op te halen, waarmee het verdere groei wil financieren en een deel van zijn schulden wil aflossen.

Zakenbanken

Ter ondersteuning van de beursgang heeft IMCD de hulp ingeroepen van vijf banken. Deutsche Bank en Goldman Sachs krijgen de leiding over de beursgang, Rabobank en HSBC zijn betrokken als joint bookrunners Rothschild voorziet IMCD van financieel advies.

* Bain Capital nam de Rotterdamse chemicaliëndistributeur IMCD over van de Amsterdamse private-equitypartij AAC voor zo’n €650 miljoen. Een forse winst voor AAC, want in 2005 kocht het IMCD voor €300 miljoen van branchegenoot Alpinvest.