Hoe je als bescheiden vermogensbeheerder (€176 miljard!) toch groot kan zijn

04 mei 2021 Banken.nl 5 min. leestijd

Waar de financiële wereld nog altijd wordt geassocieerd met mannen in pakken die snel rijk willen worden, toont de sector zich steeds nadrukkelijker van zijn andere kant: met hun financiële slagkracht kunnen vermogensbeheerders een flinke vuist maken in de strijd om een betere wereld. Maar wanneer ben je groot genoeg om echt een verschil te kunnen maken? Jeroen Broekema sprak er in zijn Leaders in Finance-podcast over met Robeco-COO Karin van Baardwijk.

Beleggingsspecialist Robeco beheert een vermogen van €176 miljard. Het is in alle opzichten een astronomisch bedrag, maar binnen de wereld van het vermogensbeheer niets bijzonders. Nederlands grootste vermogensbeheerder – Aegon – gaat al richting het biljoen (oftewel 1.000 miljard), en de allergrootste speler – Blackrock – komt zelfs uit op een slordige €6,7 biljoen.

Daarmee rijst – gek genoeg – de vraag of een bedrijf met €176 miljard aan beheerd vermogen groot is of niet. “Dat is een hele mooie vraag want die stellen we onszelf ook weleens”, antwoordt Karin van Baardwijk (44) aan Jeroen Broekema. “Als het gaat over de schaal van de organisatie moet je je realiseren dat je niet de omvang van een Blackrock, Vanguard of Fidelity hebt, maar dat je Robeco bent, een pure actieve vermogensbeheerder in Nederland met grote ambities.”

Hoe je als bescheiden vermogensbeheerder (€176 miljard!) toch groot kan zijn

Ze benadrukt echter dat je grootsheid niet per se hoeft uit te drukken in termen van omvang. “Als het gaat om de kwaliteit van wat we doen, dan denk ik dat we heel groot zijn. Als je kijkt naar de trackrecords die we hebben op het kwantitatief beleggen maar ook in de fixed income-hoek, emerging markets, evenals sustainability investing, dan denk ik dat het heel erg duidelijk is dat we kunnen meespelen met de grote partijen.”

Van welvaart naar welzijn

Zeker op het gebied van duurzaam beleggen – in lijn met de zogeheten Environmental, Social & Governance (ESG)-criteria – behoort Robeco tot de voorhoede. Van de €176 miljard aan beheerd vermogen wordt niet minder dan €160 miljard belegd volgens de ESG-richtlijnen.

“Je ziet dat het verschil tussen die twee cijfers nog maar heel erg klein is”, beaamt Van Baardwijk. “Dat zou in de toekomst dus zomaar steeds kleiner kunnen worden omdat sustainability investing en impact investing enorm op de radar staan wereldwijd.”

Dit is een ontwikkeling die de laatste jaren in een stroomversnelling is gekomen, maar voor Robeco “is de duurzaamheidstrend die je nu ziet eigenlijk niet nieuw”, legt Van Baardwijk uit. “In het verleden zijn er bestuurders geweest die een vooruitziende blik hebben gehad om ook te investeren in een partij die SAM heette toentertijd. Dat was echt een nichespeler op het gebied van sustainability investing.”

Gaandeweg ging heel Robeco steeds meer het voorbeeld van de nieuwe aanwinst volgen. “Dat begint bijvoorbeeld met exclusion. Dus het uitsluiten van bepaalde partijen in de tabaksindustrie of wapenindustrie in het beleggingsbeleid. Maar dat rukt steeds verder op naar de integratie van de ESG-factoren tot aan het dieper groen wat ik dan impact investing noem.”

“Het maatschappelijk belang is misschien nog wel groter dan het Robeco-belang hierin.”

Van Baardwijk denkt dat Robeco hierin vooroploopt doordat het al vroeg inzag dat rendement niet alleen in termen van geld kan worden uitgedrukt. “De shift die we zien van welvaart naar welzijn komt natuurlijk niet uit de lucht vallen. Dus je bent niet bezig met morgen, maar met overmorgen en alles wat daarna komt. Niet alleen omdat de klanten erom vragen, maar ook omdat er een heel groot maatschappelijk belang achter zit. Dat maatschappelijk belang is misschien nog wel groter dan het Robeco-belang hierin.”

Van salami naar vruchtenhagel

Door dit te erkennen kun je een grootse impact maken zonder bij de grootste spelers te horen. En dat grote impact ook in kleine dingen kan zitten bewijst Van Baardwijks jongste zoon.

“Ik had het boek van David Attenborough gelezen”, vertelt Van Baardwijk. “Dat raakt je sowieso al, maar wat het nog veel intenser maakt is dat ik had bedacht dat ik met de kinderen die film ging kijken, me vooraf natuurlijk niet helemaal realiserend wat daar de impact van was.”

“Dan heb je een 94-jarige man met die enorme intrigerende en diepe stem die je vertelt wat door toedoen van de mensheid de richting van de aarde is”, legt ze uit. “En dan zitten er twee jongetjes met hun knuffels bij je op de bank die zich helemaal rotschrikken en aan de andere kant konden ze ook niet van het scherm loskomen.”

Wat de film voor Van Baardwijk echter zo mooi maakt is dezelfde gedachte die achter het beleggingsbeleid van Robeco zit: “Het is niet te laat, mensen”, benadrukt ze. “Het is een oproep aan de hele mensheid om gezamenlijk en collectief in actie te komen om het tij te keren, maar dan moet je het wel met elkaar doen.”

En daar besloot haar jongste zoon zijn steentje bij te dragen. “Hij is de grootste carnivoor in de familie die je kan bedenken en had de volgende dag al zijn salami en Gelderse worst van de tafel gegooid en ingeruild voor vruchtenhagel, want daarmee gingen er geen dieren dood. Dat houdt hij aardig lang vol. Dus het heeft ook impact gehad op ons hele gezin.”