NHG laat vermogen beheren door ASR en Robeco

06 juni 2018 Banken.nl 1 min. leestijd
Profielen
Meer nieuws over

De organisatie Nationale Hypotheekgarantie (NHG) besteedt het beheer van zijn vermogen uit aan ASR Vermogensbeheer en Robeco. NHG geeft aan dat ze hiermee de beleggingsstrategie verleggen van een adviesrelatie naar een beheerrelatie met institutionele beleggers.

De Nationale Hypotheekgarantie (NHG) is een bekend begrip voor huizenkopers in het lagere segment. Voor woningen tot een bedrag van €265.000 (2018) kunnen huiseigenaren een extra verzekering afsluiten voor inkomensterugval die leidt tot het niet meer kunnen betalen van de maandelijkse hypotheeklasten of te maken krijgen met een restschuld na verkoop. Bijvoorbeeld een echtscheiding, werkloosheid of (gedeeltelijke) arbeidsongeschiktheid kunnen hier de oorzaak van zijn. Gratis is de dienst niet, een koper die een huis mét NHG betaalt 1% borgtochtprovisie, wat neerkomt op een maximum €2.650 (2018).

ASR en Robeco nieuwe vermogensbeheerders NHG

Het geld dat huizenkopers met NHG inleggen wordt bewaard in een fonds van de stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW). Het beheer van dat vermogen (van ongeveer €1 miljard) wordt nu uitbesteed aan twee erkende vermogensbeheerders, ASR Vermogensbeheer en Robeco. Hiermee verlegt NHG naar eigen zeggen de beleggingsstrategie van een adviesrelatie naar een beheerrelatie met institutionele vermogensbeheerders. NHG geeft de vermogensbeheerders een extra eis mee op het gebied van duurzaamheid. Beleggingen moeten voldoen aan ESG-criteria, waarbij de letters ESG staan voor Environment, Social en Governance.

"Met de uitbesteding van vermogensbeheer naar deze twee institutionele specialisten krijgt onze portefeuille optimale aandacht”, aldus algemeen directeur van NHG Arjen Gielen. “Zo spelen we het beste in op toekomstige rentescenario’s