Nederlandse multinationals willen fossielvrij rijden

23 april 2021 Banken.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

In 2025 zijn de wagenparken van 37 Nederlandse werkgevers – verenigd in de coalitie Anders Reizen – volledig fossielvrij. Dat hebben CEO’s van onder andere ING, ABN AMROde Volksbank en Rabobank met een ondertekende verklaring beloofd. In totaal worden er de komende jaren zo’n 23.000 elektrische leaseauto’s aan werknemers verstrekt.

Het initiatief draagt bij aan de doelstelling om in 2030 de zakelijke CO2 uitstoot te halveren ten opzichte van 2016. De bedrijven beloven jaarlijks de voortgang te rapporteren en hun ‘best practices’ te delen. De coalitie telt in totaal 70 organisaties met een totale omvang van 500.000 werknemers. Sinds 2015 houden de bedrijven zich bezig met de verduurzaming van hun zakelijke mobiliteit en zijn in 2019 de overkoepelende doelen van Anders Reizen opgenomen in het Klimaatakkoord.

Nederlandse multinationals willen fossielvrij rijden

Volgens Hugo Houppermans, directeur van Anders Reizen, hoeft de looptijd van leasecontracten daarbij geen probleem te zijn. “Je kan als bedrijf kortere leasecontracten afsluiten voor fossiele auto’s zonder meerkosten. Op die manier kan sneller overgestapt worden. De markt van elektrische auto’s ontwikkelt snel. Bovendien wordt de businesscase interessanter. De operationele kosten van elektrische auto’s kunnen al lager zijn dan de fossiele auto. Mijn advies is om dit snel voor je organisatie in kaart te brengen.”

Ook zakelijk vliegen teruggebracht

In augustus 2020 maakte de coalitie ook al bekend het zakelijk vliegen terug te willen dringen. In samenwerking met Natuur & Milieu werd ‘De Vliegwijzer’ gepubliceerd. De deelnemers beloofden onder andere zo veel mogelijk de trein te pakken voor afstanden onder de 700 kilometer. “De coronacrisis dwong ons allemaal om internationaal zaken te blijven doen zonder te vliegen. Dit is het moment om met alle nieuwe inzichten en ervaringen het reisbeleid voor de toekomst te bepalen”, vertelde Houppermans destijds.