Steven Maijoor treedt toe tot directie DNB

23 maart 2021 Banken.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

De Nederlandsche Bank heeft Steven Maijoor, voorzitter van de European Securities and Markets Authority (ESMA), benoemd tot directeur Toezicht Banken. De benoeming gaat in per 1 april 2021 en geldt voor de duur van zeven jaar. Maijoor neemt de taken over van Frank Elderson, die in december 2020 vertrok naar de Europese Centrale Bank.

Maijoor kan bogen op een lange loopbaan als bestuurder en voorzitter van verschillende financiële toezichtautoriteiten. Van 2004 tot 2011 was hij directeur bij zustertoezichthouder Autoriteit Financiële Markten, vervolgens trad hij als voorzitter toe tot het bestuur van ESMA. In een verder verleden was Maijoor hoogleraar bedrijfseconomie en decaan van de School of Business en Economics van de Universiteit Maastricht.

Steven Maijoor treedt toe tot directie DNB

“Ik zie ernaar uit om samen met mijn collega’s in de directie en alle DNB-medewerkers bij te dragen aan financiële stabiliteit en duurzame welvaart in Nederland”, stelt Maijoor in reactie op zijn benoeming.

De DNB-directie bestaat verder uit Klaas Knot (president), Else Bos (toezichtdirecteur en voorzitter toezicht), Olaf Sleijpen (directeur monetaire zaken en financiële stabiliteit), Nicole Stolk (directeur resolutie) en Job Swank (directeur monetaire zaken en financiële stabiliteit).

Verantwoordelijk voor anti-witwasbeleid

Maijoor wordt binnen de DNB-directie verantwoordelijk voor het bankentoezicht. Het antiwitwasbeleid vormt hierbij het belangrijkste dossier. Ook het toezicht horizontale functies en integriteit en juridische zaken vallen onder zijn toekomstige takenpakket.

Vanwege de “benodigde kennis en ervaring” die Maijoor met zich meebrengt, hebben de ministers van Financiën en Binnenlandse Zaken besloten om voor hem een uitzondering te maken op de Wet normering topinkomens. Volgens het Financieele Dagblad verdienen directieleden van DNB tussen de drie en vier ton per jaar.

Klaas Knot reageert verheugd op de toetreding van Maijoor. “Met Steven krijgen we er in onze directie iemand bij met veel ervaring als bestuurder van een toezichtautoriteit, zowel in Nederland als in Europees verband. Zijn brede nationale en internationale netwerk zullen bijdragen aan de effectiviteit van DNB als toezichthouder op de Nederlandse financiële sector en de samenwerking in het Europese bankentoezicht.”