ABN en Vlerick Business School: onderzoek naar duurzaam financieren

02 februari 2021 Banken.nl 3 min. leestijd

ABN AMRO is een partnership aangegaan met de Belgische opleider Vlerick Business School. Doel van de krachtenbundeling is het doen van wetenschappelijk onderzoek naar duurzaam financieren.

Vlerick Business School werd opgericht in 1999 en is een Belgische instelling voor postuniversitair onderwijs. De opleider is voortgekomen uit de fusie tussen Vlerick School voor Management van de Universiteit Gent en de MBA-opleiding van de Katholieke Universiteit Leuven. Een onderdeel van de business school is het Centre for Sustainable Finance, dat deel uitmaakt van de Asset Management Academy. Het Centre for Sustainable finance stelt zich ten doel de kennis en het begrip van duurzaamheid te bevorderen om de financiële dienstensector te ondersteunen in zijn besluitvorming.

Duurzaamheid wordt in toenemende mate een integraal onderdeel van de strategie van bedrijven. “Dankzij de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de VN en ESG-rapportering (Environmental, Social & Corporate Governance) maakt verantwoord leiderschap onze samenlevingen rechtvaardiger en welvarender. Die transformatie vereist financiële middelen, voornamelijk uit de privésector”, zo valt te lezen op de website van Vlerick Business School.
ABN en Vlerick Business School: onderzoek naar duurzaam financieren ABN AMRO, een van de partijen die de VN-doelen steunen, heeft besloten tot een samenwerking met het Centre for Sustainable Finance van Vlerick. Door te participeren in het centrum ondersteunt ABN AMRO wetenschappelijk onderzoek naar duurzaam financieren. Er wordt vooral gewerkt aan de ontwikkeling van een model om de ESG-prestaties (milieu, maatschappij en ondernemingsbestuur) van het midden- en kleinbedrijf te meten. Het partnership tussen ABN AMRO en Vlerick Business School betreft een driejarige samenwerking. Het onderzoek wordt uitgevoerd door promovendus Dimitrios Kolokas, die op 15 januari 2021 door Vlerick Business School werd uitgeroepen tot Onderzoeker van het Jaar 2020.

Solange Rouschop, CEO van ABN AMRO Private Banking in België, laat in een reactie op het partnership weten: “We verheugen ons zeer op de samenwerking met Vlerick Business School en andere partners op dit grote thema voor onze klanten, onze bank en de samenleving als geheel. Met dit onderzoek helpen we het midden- en kleinbedrijf de  transitie naar duurzaamheid te maken, en dat sluit perfect aan bij onze purpose ‘Banking for better, for generations to come’.”

“Wij danken ABN AMRO voor de steun en interesse in ESG-rapportages door het mkb, tegenwoordig een onderwerp van groot belang. De meeste, zo niet alle ESG-rapportagestandaarden zijn opgezet voor grote bedrijven, terwijl de overgrote meerderheid van bedrijven in een land als België juist klein of middelgroot zijn. Met ons onderzoek willen we Belgische ondernemingen helpen om beter over duurzaamheid te rapporteren en zo deze belangrijke dimensie op te nemen in hun strategie”, laat Professor David Veredas, directeur van het Centre for Sustainable Finance, op zijn beurt weten.

ABN AMRO en duurzaamheid

Kijkend naar eerdere gesloten samenwerkingen, heeft ABN AMRO duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Zo ondersteunt de bank onder meer Oxford University om wetenschappelijk onderzoek te doen naar het effect van duurzaamheid op het mkb en op de financiële prestaties en risico’s van deze bedrijven.

Verder bevordert bijvoorbeeld ABN AMRO’s Commercial Banking afdeling duurzaamheid in de vorm van duurzame financiering voor onder andere circulaire projecten. En ook klanten van de bank die beleggingsadvies en vermogensbeheerdiensten afnemen krijgen van ABN ieder kwartaal inzicht in de duurzaamheidsimpact van hun beleggingen.