Kroatische Ljiljana Čortan gestart als nieuwe risicodirecteur ING

05 januari 2021 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Ljiljana Čortan is per afgelopen 1 januari de nieuwe risicodirecteur van ING. De oranje bank was al enige tijd op zoek naar een vervanger van Steven van Rijswijk, die vorig jaar doorschoof naar de rol van CEO. Uiteindelijk kwam ING uit bij Čortan. De van oorsprong Kroatische komt over van het Zuid-Duitse HypoVereinsbank, waar zij dezelfde rol vervulde. 

ING zat sinds juli vorig jaar formeel zonder Chief Risk Officer. Tot dat moment was Steven van Rijswijk verantwoordelijk voor het risicomanagement bij de oranje bank. Van Rijswijk nam echter het stoeltje over van Ralph Hamers, die de overstap maakte naar UBS in Zwitserland. Met Ljiljana Čortan kan de blik weer vooruit en gericht op de langere termijn. 

UniCredit

Čortan startte haar carrière in 1996 bij Zagrebacka banka in Kroatië. Toen al hield zij zich bezig met risk-management, naast andere deelgebieden als zakelijk bankieren en investment banking. Zagrebacka banka werd in 2002 overgenomen door het Italiaanse UniCredit en sindsdien is ze actief geweest voor deze organisatie of onderdelen daarvan. Eerst in Wenen, daarna in Milaan en meest recent in München als risicodirecteur van HypoVereinsbank, ook een onderdeel van UniCredit. 

Het is moeilijk vol te houden dat Čortan in een gespreid bedje terecht komt. De storm rond de monsterschikking met het OM uit 2018 wegens het faciliteren van witwassen was net weer een beetje gaan liggen tot afgelopen jaar twee nieuwe zaken de pers haalden. De eerste had betrekking op veronderstelde misdragingen binnen de Poolse dochteronderneming ING Bank Śląski, de tweede betrof het feit dat Hamers zich definitief moet gaan verantwoorden voor het gerecht. 

Goed, de kwestie rond de inmiddels vertrokken Hamers heeft in juridische zin niet direct te maken met ING, maar in de perceptie van miljoenen Nederlanders en de media natuurlijk wel. Alleen met een kwalitatief en effectief risicomanagement kan Čortan de spoken uit verleden de baas blijven.   

Vanaf het moment dat Van Rijswijk doorschoof naar de CEO-stoel heeft Karst Jan Wolters de dagelijkse leiding op zich genomen voor wat betreft de risk-managementactiviteiten. Wolters zal Čortan de komende tijd wegwijs maken binnen ING, als onderdeel van haar onboarding.