Concurrentie op Nederlandse hypotheekmarkt neemt toe

21 mei 2014 Banken.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

De afgelopen jaren maakten vooral de grote banken de dienst uit op de Nederlandse hypotheekmarkt. Dat zorgde voor slappe concurrentie en daardoor hoge marges voor de hypotheekaanbieders. Sinds de crisis zijn banken terughoudender in het verstrekken van hypotheken, omdat ze aan strengere kapitaaleisen moeten voldoen. Nieuwe aanbieders, niet-banken hoeven zich niet naar die regels te voegen. De toetreding van nieuwe aanbieders op de Nederlandse hypotheekmarkt en steeds actievere verzekeraars leveren meer concurrentie op en lagere hypotheekmarges. Daarnaast stoppen ook pensioenfondsen hun geld vaker in de hypotheekmarkt.

Verzekeraars vergroten hun markaandeel

De Nederlandse Hypotheekmarkt is sinds kort weer in trek. Verzekeraars hebben hun marktaandeel op de Nederlandse hypotheekmarkt vergroot. Volgens een woordvoerder van Vereniging Eigen Huis zijn hypotheken aantrekkelijker geworden voor verzekeraars doordat ze meer ruimte hebben om hypotheken te verstrekken. Verzekeraars hoeven niet zoals banken extra spaargeld aan te houden als ze leningen uitgeven. “Banken kunnen wel goedkoop aan geld komen, maar omdat door de lage rente maar weinig mensen extra sparen, kunnen ze niet meer geld uitgeven”, legt de woordvoerder van Vereniging Eigen Huis uit. 

Concurrentie op hypotheekmarkt toeneemt

Nieuwe partijen melden zich

Ook bieden nieuwe partijen hypotheken aan of investeren in hypotheekbeleggingen. Zo heeft de Britse investeringsmaatschappij Venn begin van dit jaar voor €500 miljoen aan hypotheken opgekocht bij de kleinere Nederlandse bank GE Artesia. Venn wil in Nederland hypotheken financieren en bundelen om ze daarna aan beleggers door te verkopen. De investeringsmaatschappij wil €500 miljoen aan nieuwe hypotheken aanbieden in 1,5 jaar tijd. De totale hypotheekmarkt omvat €36,7 miljard.

Prijzenslag: laagste rente in 45 jaar

Argenta de vijfde grootste financiële instelling van België is ook heel actief op de Nederlandse hypotheekmarkt en heeft al een sterke positie opgebouwd. De Belgische bank verlaagde bijvoorbeeld verleden week de rente naar 3,4% voor hypotheken met een vast tarief voor tien jaar. Volgens Paul van der Meijs, directeur van De Hypotheker zullen andere hypotheekverstrekkers daar snel weer onder gaan duiken. “Elke dag zien we wel weer een nieuwe laagste aanbieder”, zegt hij. Tot nu toe boden De Hypotheker en NIBC de laagste rentes op de tienjaarshypotheken met 3,45% en 3,54%. Eind vorig jaar lag de gemiddelde rente op een hypotheek met een vast tarief voor tien jaar op 4,08%. De afgelopen 45 jaar heeft de gemiddelde rente voor hypotheken met een vast tarief voor tien jaar nooit onder de 4% gelegen. Ook de rentes voor andere looptijden liggen momenteel heel laag.

Vraag naar hypotheken stijgt

De Nederlandsche Bank (DNB) maakte ook bekend dat op basis van een enquete van de Europese Centrale Bank (ECB) de Nederlandse banken voor het eerst in bijna acht jaar een stijgende vraag naar hypotheken melden. Door de betere vooruitzichten op de woningmarkt verwachten de banken voor het tweede kwartaal een verdere opleving van de vraag naar hypotheken.