Argenta: Recordwinst en sterke positie op markt NL

02 april 2014 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

De Belgische bank Argenta heeft in 2013 een netto winst geboekt van €157,4 miljoen. Daarmee liet de Belgische financiële groep opnieuw een recordwinst zien, een stijging van 43% ten opzichte van een jaar eerder. In 2012 was er, ten opzichte van het jaar daarvoor al een stijging van 18% gerealiseerd. Argenta is de vijfde grootste financiële instelling in België en is ook actief in Nederland, Luxemburg en Duitsland. De bank is gespecialiseerd in het aanbieden van spaarrekeningen en het verstrekken van hypotheekleningen.

Stijging rentemarges en sterk resultaat fondsen

De winstgroei schrijft de financiële instelling toe aan de stijging van de rentemarges en aan het resultaat uit fondsen, waar een groei met ongeveer 20% werd gerealiseerd. Het aantal nieuwe klanten nam met 56.000 toe. In totaal heeft Argenta nu een portefeuille met 1,58 miljoen klanten opgebouwd. Bij de spaarrekeningen liet Argenta een toename van 3,3% tot €36,4 miljard zien. Bij de hypotheken werd een groei met 15% tot €4,2 miljard gerealiseerd. De rentabiliteit op het eigen vermogen van de bank verbeterde dit jaar naar 11,1%, tegenover 8,8% een jaar eerder. De Belgische bank wil graag haar ‘veilige en duurzame’ karakter benadrukken, onder meer door de toename van haar Core Tier 1-ratio van 15,4% naar 16, 1%.

Argenta wint terrein

CEO John Heller: Uitzonderlijk goed jaar 2013

John Heller, CEO van Argenta, is bijzonder tevreden over het boekjaar 2013. “Uit de jaarresultaten 2013 blijkt dat Argenta het uitzonderlijk goed heeft gedaan. De basis voor deze recordwinst ligt zowel in de commerciële resultaten, de winstmarge als de consistente kostenbeheersing, aldus Heller. “ De verkoop van hypotheken (+15%), schadeverzekeringen (+11%), overlijdensrisicodekkingen (+28%) en beleggingsproducten (+14) piekten in 2013. Alleen de verkoop van levensverzekeringen ging met de algemene markttrend mee achteruit”, zegt John Heller.

Sterke positie Argenta in Nederlandse markt

Opvallend is de sterkere positie die Argenta op de Nederlandse hypotheekmarkt heeft opgebouwd. Vorig jaar heeft de Belgische bank 5,6% marktaandeel verworven. In Nederland heeft Argenta voor €2 miljard aan nieuwe hypotheken verstrekt . In 2012 had Argenta nog een aandeel van 4% in de Nederlandse hypotheken. De Belgische bank is op dit moment de grootste buitenlandse geldverstrekker in de Nederlandse  hypotheekmarkt. Ook op de Nederlandse spaarmarkt doet Argenta het goed. De totale waarde aan spaartegoeden nam met 26% toe tot €1,7 miljard euro. De Belgische bank verklaard dat als een beloning voor de relatief hoge rente. Het afgelopen jaar kwamen er 22.000 Nederlandse klanten bij. In Nederland heeft Argenta nu 257.000 klanten.