Rabobank investeert fors in kikkererwten

16 december 2020 Banken.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Via investeringsarm Rabo Corporate Investments investeert de coöperatieve bank in het Israëlische bedrijf InnovoPro, dat hoge kwaliteit eiwitconcentraat uit kikkererwten weet te winnen. Men spreekt van een eiwitconcentraat van 70%, wat volgens kenners uitzonderlijk hoog is. Mede vanwege de neutrale smaak kunnen deze eiwitten worden ingezet voor een scala aan voedingsproducten die nu nog bouwen op dierlijke eitwitproducten. Rabobank neemt deel aan een investeringsronde die InnovoPro van $18 miljoen kapitaal voorziet. 

Er is vermoedelijk geen vegetariër of veganist die niet bekend is met kikkererwten. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden hebben deze erwten niets met langbenige amfibieën te maken. Het voorvoegsel ‘kikker’ is een verbastering van het ouderwetse woord ‘keker’, wat weer van het Latijnse woord ‘cicer’ of ‘cicera’ komt, wat grauwe erwt betekent. Een kikkererwt is dus feitelijk een ‘grauwe erwt-erwt’. 

Alternatief voor dierlijke eiwitten

De eiwitten uit kikkererwten vormen een uitstekend alternatief voor allerlei producten die normaal gemaakt worden met dierlijke eiwitten. Dan kun je denken aan boter, yoghurt, ijs, mayonaise en nog een heleboel meer. Ze kunnen ook dienst doen bij de vervaardiging van vleesvervangers. In zijn algemeenheid geldt dat plantaardige eiwitten veel beter voor het milieu zijn dan dierlijke eiwitten, onder meer vanwege minder waterverbruik en minder mestproductie.

Rabobank is al enige tijd bezig met het financieren van de transitie van ‘gewoon’ voedsel naar ‘toekomstbestendig’ voedsel. Daarbinnen speelt de zogeheten ‘eiwittransitie’ een centrale rol. Rabobank financiert deze transitie onder meer via Rabo Corporate Investments. Meest recent investeerde dit bedrijfsonderdeel in het Israëlische InnovoPro. Als eerste bedrijf ter wereld is InnovoPro erin geslaagd eiwitconcentraat van 70% uit kikkererwten te ontwikkelen. Van nature bevatten kikkererwten ongeveer 20% eiwitten. 

Een andere onderscheidende eigenschap van de eiwitten van InnovoPro is dat ze volgens de berichtgeving een hele neutrale smaak hebben. Dat maakt ze extra geschikt als bind- en verdikkingsmiddel in allerlei producten. Zelfs meester-patissier Robèrt van Beckhoven uit Heel Holland Bakt kon afgelopen seizoen niets afdingen op de smaak van een citroen-meringue taart, waarbij de meringue gemaakt werd met behulp van het uitlekvocht van kikkererwten.

Rabobank is niet de enige partij die een grote toekomst ziet weggelegd voor deze kleine ronde peulvrucht. Een toekomst waarin veel aandacht is voor gezond én duurzaam eten, om een immer groeiende wereldbevolking te kunnen blijven voeden. Wat dat betreft is investeren in anticonceptie ook een probaat middel, maar dat is een hele andere discussie. Hoe dan ook, InnovoPro haalde in een recente investeringsronde maar liefst $18 miljoen op om verder te investeren in de ontwikkeling van hoogwaardige eiwitten uit kikkererwten. Als de voortekenen niet bedriegen, dan worden dergelijke investeringen zowel klimatologisch als economisch van grote waarde. 

Havermelk

Bij uitstek is Rabobank één van de banken die zich actief bezighoudt met de ontwikkeling van toekomstbestendige voeding. De bank heeft sterke historische banden met voedselproductie, al kleeft daar in de perceptie van de maatschappij vaak het beeld van megastallen en bio-industrie aan. Eerder dit jaar investeerde de bank eveneens een onbekend bedrag in het Zweedse Oatly, een producent van melk op basis van haver. In de supermarkt is het drankje te vinden bij de houdbare zuivel. Ook hier betreft het de overstap van dierlijke naar plantaardige eiwitten.