Rabobank samen met onder meer Oprah en Jay-Z in haverdrank Oatly

21 juli 2020 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Rabobank is onderdeel van een groep investeerders die $200 miljoen steekt in haverdrankproducent Oatly uit Zweden. Daarmee krijgen de investeerders zo’n 10% van het bedrijf in handen. Rabobank is vooral geïnteresseerd in de propositie van overschakeling naar plantaardige eiwitten ten faveure van dierlijke eiwitten. Naast Rabobank en investeringsgroep Blackstone leggen ook particuliere beroemdheden Oprah Winfrey, Natalie Portman en Jay-Z geld in.

Oatly is producent van wat men noemt havermelk, een plantaardige variant van de oude vertrouwde koemelk waar generaties mee opgegroeid zijn. Mede onder aanvoering van zorgen over klimaatverandering en de rol die zuivelproductie daarin speelt heeft het drankje snel aan populariteit gewonnen in de afgelopen tien jaar. Net als rijstmelk, sojamelk en in iets mindere mate kokosmelk.

Het FD sprak enige tijd geleden uitgebreid met de oprichter van Oatly, de Zweed Toni Petersson. Hij stelt dat haverdrank vergeleken met koemelk per geproduceerde liter 73% minder CO2-uitstoot oplevert. De drank is vooral populair onder jongere generaties en mensen die zich zorgen maken over de toekomst van de aarde. Oatly is in de Nederlandse supermarkt te vinden bij de houdbare zuivel, daar waar doorgaans ook de pakken chocomel en fristi te vinden zijn. Oatly – en varianten van bijvoorbeeld concurrent Alpro – zijn sterk in opkomst, met een stevige groei jaar op jaar. 

Drie redenen

Recent haalde Oatly $200 miljoen aan kapitaal op. Kapitaal waarmee het wil groeien en nieuwe markten wil aanboren. Voor Rabobank is een investering in Oatly een tamelijk logische stap. In de eerste plaats vanwege de landbouw-connectie. De basis van Oatly is namelijk nog altijd haver. 

In de tweede plaats omdat de bank zijn investeringsportfolio wil vergroenen. Zo is men al langer bezig is met het ondersteunen van de transitie van dierlijke naar plantaardige eiwitten. Vorig jaar beloonde Rabobank het bedrijfje Fumi – dat eiwitten weet te onttrekken aan micro-organismen – met de Rabo Duurzame Innovatieprijs. En op festival Lowlands experimenteerde de bank al met toekomstbestendig voedsel, waarin plantaardige eiwitten een voorname rol spelen. 

Ten derde is Oatly simpelweg een goede investering op financieel vlak. De omzet van de Zweden is in de afgelopen zeven jaar vertienvoudigd en de rek is er nog niet uit. Gesproken wordt over een omzetverdubbeling dit jaar, mits de fabrieken het aankunnen. Ook in Nederland staat overigens inmiddels een fabriek, in het Zeeuwse Vlissingen om precies te zijn. 

Samen met beroemdheden

Een leuk detail is dat Rabobank bij de investering vergezeld werd van enkele zeer bekende namen. Ten eerste de Amerikaanse investeringsgroep Blackstone, recent veelvuldig in het nieuws vanwege een overname van NIBC. Maar ook enkele namen die het grote publiek veel zullen zeggen, namelijk talkshow-persoonlijkheid Oprah Winfrey, actrice Natalie Portman en hiphopartiest Jay-Z, die weer getrouwd is met zangeres Beyoncé.